open-navfaktor-logo
search
Bihać
Održan centralni mevlud Islamske zajednice u BiH: Obilježena 50. godišnjica Preporoda
U Gradskoj džamiji u Bihaću večeras je održan centralni mevlud Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kojim je obilježena 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.
29.10.2020. u 22:49
get url
text

Prije početka svečanosti prisutnim se obratila glavna urednica Preporoda Senada Tahirović, koja je istakla značaj ove novine u radu, djelovanju i misiji Islamske zajednice u BiH.

Podsjetila je također da su pokretanjem Preporoda muslimani i Islamska zajednica tada su preuzeli veliku odgovornost i doprinijeli da Preporod u godinama koje su slijedile bude više od jedne novine, te postane istinska islamska porodična revija na čijim stranicama su se obrazovali imami, muallimi i muallime, džematlije i mladi, te stasavali teolozi, hatibi, profesori, prevodioci, pisci i pjesnici.

- Kroz sve ove godine Preporod je nastojao i u najvećoj mjeri uspijevao pratiti sve značajnije događaje, uspjehe i slabosti u radu i životu Islamske zajednice, sva značajnija zbivanja i izazove kroz koje prolazi bosanskohercegovačko društvo, muslimani i svijet u cjelini. U tom pogledu Preporod je bio i ostao važan, uticajan, pouzdan i odgovaran glas u javnom djelovanju IZ i u ukupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti - kazala je Tahirović.

Poručila je na kraju da će Preporod nastaviti sa svojom misijom i promicati komunikacijska, kritička, etička, socijalna značenja, poruke i zahtjeve kur'anskog ajeta koji glasi: "Bog neće izmijeniti situaciju jednog naroda dok on ne izmijeni sam sebe".

Mevlud, koji je koncipiran kao kolaž mevludskih spjevova, izveli naši najbolji učači i hafizi: Mensur Malkić, Aziz Alili, Burhan Šaban, Hamza Lavić, Ahmed Hašić, Bilal Kovačević, Resul Alić, Naim Hamzabegović, Ibrahim Bilčević, Mustafa Isaković, Ahmed Alili, Jasir Kovačević i Adis Skalić.

Nakon proučenog mevluda dobrodošlicu prisutnim iskazao je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, čestitajući 50-tu godišnjicu izlaženja lista Preporod, te podsjećajući da mjesec rebiu-l-evel u srcima miliona muslimana unosi radost i sreću.
Izrazio je zahvalu, optimizam i ponos. Zahvalu Bogu na pripadnosti ummetu Muhammeda a.s., optimizam za predanost u činjenju dobra i ponos na bošnjački narod.

- Naučili smo kroz protekle godine da izazovi koji su pred nama zahtijevaju budnost, samosvjesnost i odgovornost. Uvijek će nam biti lakše ako pravilno shvatimo kur’anski ajet u kome se Allah dž.š. obraća Poslaniku riječima “Allah ih neće kazniti, Poslaniče, dok si ti među njima.” Moramo biti svjesni da slijediti Poslanika znači biti predan Bogu kao da je Poslanik među nama, pa ako on i nije među nama, njegov časni sunnet svakodnevno treba biti vidljiv u našim djelima - kazao je muftija.

Prisutnim se potom obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, podsjećajući na život našeg miljenika Poslanika Muhammeda a.s. i na poruke koje trebamo slijediti.

- Za vrijeme svoga života Poslanik je bio je voljen i osporavan i u tome i jeste njegova veličina. Neovisno o onima koji ga hvale i oni koji ga kude jeste da njegov ugled stalno raste. To je zbog Allahovog obećanja "Mi ćemo spomen na tebe Muhammede daleko uzdići" - poručio ovom prilikom reisu-l-ulema.

Dodao je da muslimani nikada nisu živjeli u čistoj jednoreligijskoj zajednici i da su navikli svoj život usklađivati i harmonizirati sa drugima, naročito sa Jevrejima i Kršćanima.

- Poštivanje tuđeg svjetonazora od samog početka bio je temelj na kojem se gradila naša vjera i nerazdvojini dio vjerovjesničke misije. Različitost u vjerovanju Muhammed a.s. prihvatio je kao Božiju volju - rekao Kavazović.

Prema njegovim riječima, mevlud je tradicija bosanskohercegovačkih muslimana, koji se učio u svakoj prilici i tokom cijele godine.

- Mevlud se učio u kućama, tekijama, džamijama i učili su ga svi, djevojke i žene, stariji i mlađi, softe i djeca u mektebu. I danas je to najzastupljeniji narodni običaj kod naših muslimana – kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je kako je siguran da će u svakoj generaciji našeg naroda mevlud ostati treptaj naše bosanske duše što budi sjećanje na voljenog Muhammeda a.s..

- Bez obzira na to sa kojim se izazovima suočavali i kakvi ponori i rasjedi među nama se uzdizali, mi ćemo uvijek naći načina da to premostimo i da zajedno kroz mevlud stignemo do voljenog Pejgambera, kao što to činimo i večeras - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Na kraju je podsjetio i na 50, godišnjicu Preporoda, kazavši da je 50 godina Preporoda 50 sretnih i berićetnih godina u kojima smo ponovo otkrili sebe.

- Zato neka nam je mubarek 1450. rođendan Vjerovjesnika Muhammeda i 50 rođendan Preporoda i neka nas ljubav prema Poslaniku uvijek drži zajedno – poručio je reisu-l-ulema.

Dovu na kraju mevluda, koji je održan u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice i Media centra i uz domaćinstvo Muftijstva bihaćkog, proučio je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

Mevlud je uživo emitiran na BIR Televiziji, a prenos je realiziran u saradnji sa Televizijom Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.