open-navfaktor-logo
search
Dom armije
Održan koncert povodom 100. godišnjice Republike Turske: Sarajlije uživale u tradicionalnoj muzici
Koncert na kojem su gosti iz Turske, izvođači saza i hor solista, predstavili klasična djela tradicionalne muzike svoje domovine, večeras je uz prisustvo brojne publike održan u Domu armije BiH u Sarajevu. 
26.01.2024. u 20:08
get url
text

Koncert je održan u sklopu manifestacija koje se organizuju povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja Republike Turske, a u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Državnog konzervatorijuma turske muzike Tehničkog univerziteta u Istanbulu - ITU, uz velikodušnu podršku Ambasade Republike Turske u Sarajevu, Instituta Yunus Emre i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Koncertu su nazočili predstavnici političkog, kulturnog i diplomatskog života BiH, kao i Nj.E. turski ambasador u BiH Sadik Babur. 

Savjetnik za kulturu i turizam pri Ambasadi Republike Turske u BiH Ahmet Atabas istakao je da je ovaj događaj prilika da se obilježi još nekoliko važnih jubileja.

- Pored toga što obilježavamo stotu godišnjicu Republike Turske, ove godine obilježavamo i 250. godišnjicu osnivanja ITU-a, kao i 20. godišnjicu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) koji s ITU-om provodi program dvojnih diploma. Prisutni ljubitelji turske muzike će moći uživati u izvedbi naših umjetnika iz Istanbula - rekao je Atabas.

Rektor ITU-a Ismail Koyuncu izrazio je zadovoljstvo da je ovakav kulturni događaj organiziran upravo u Sarajevu.

- Bosna i Hercegovina i Turska su bratske zemlje. BiH i Sarajevo za nas imaju posebno mjesto. Tu imamo mnogo naših poduzetnika, profesora i studenata iz Turske. Imamo veoma jake veze i dosta zajedničkog kulturnog naslijeđa, a u konačnici i muzika nam je donekle zajednička pa smo zato i željeli organizirati baš ovakav koncert i to baš ovdje u Sarajevu - kazao je Koyuncu.

{$galerijaFotografija}

Prvi turski muzički konzervatorijum kojeg je sarajevska publika pozdravila gromoglasnim aplauzom, osnovan je 1975. godine, i ističe se kao jedna od najprestižnijih institucija u zemlji u oblasti turske muzike. Kroz dugogodišnje prisustvo, konzervatorijum je iznjedrio mnoge značajne umjetnike.

Osim obilježavanja stogodišnjice osnivanja Republike Turske, prethodne godine obilježeno je i 250 godina od osnivanja Istanbulskog tehničkog univerziteta (ITU). ITU je jedan od najeminentnijih univerziteta u Turskoj, posebno u inžinjerskom obrazovanju, s bogatom historijom koja datira iz Osmanskog perioda.

IMG_20240126_195254.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.