open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Održan pohod na Bobovac
Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa
26.10.2019. u 16:09
get url
text

 Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Ivica Jerkić i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić predvodili su danas katolike pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na šesnaestom molitvenom pohodu "Molitva za Domovinu" na Bobovcu.

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa.

Pohod je započeo molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.