open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo saobraćaja
Održana prezentacija: Sa 3D naočalama ušli da vide nove sarajevske tramvaje
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevu Adnan Šteta, u prisustvu predstavnika kompanije Stadler, koja proizvodi nove sarajevske tramvaje, predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijska banka (EIB), Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Ambasade Italije u BiH na današnjoj 3D prezentaciji predstavio je karakteristike novih tramvaja.
12.04.2022. u 15:32
get url
text

Prisutni su imali priliku vidjeti izgled i sve funkcionalnosti novih vozila, a putem 3D naočala i "ući" u tramvaj te vidjeti unutrašnjost vozila.  

- Našim građanima želimo najbolje i iz tog razloga smo prošle godine potpisali ugovor i krenuli u realizaciju nabavke novih 15 tramvaja. Danas imamo priliku kroz 3D prezentaciju vidjeti kako će zapravo izgledati naša nova vozila. Nabavljamo tramvaje nove generacije koji su opremljeni najsavremenijom opremom - rekao je ministar Šteta.

Novi tramvaji će imati videonadzor, klimu, led rasvjetu, kao i najave stanica vizuelnim i zvučnim efektima.

Dužina tramvaja je 30,9 metara, a ukupni kapacitet putnika je 180. Tramvaji su niskopodni i imaju šest vrata i u potpunosti su prilagođeni osobama sa invaliditetom.

- U tramvaj je ugrađen sistem brojanja putnika kao i sistem naplate karata koji je baziran na beskontaktnim kartama i bit će kompatibilni sa sistemom koji uskoro puštamo u funkciju. Krajnje je vrijeme da se stanje u javnom prevozu promijeni, zato smo i počeli ovakve projekte - zaključio je ministar Šteta.

Isporuka prvih sarajevskih tramvaja očekuje se krajem sljedeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.