open-navfaktor-logo
search
IZuBiH
Održana sjednica Vijeća muftija
Vijeće muftija je razmatralo izvještaje o organizaciji zekata, hadža i kurbana za 1440/2019. godinu. Usvojen je kalendarski dio Takvima za 2020. godinu i potvrđen zaključak Rijaseta o promjeni termina manifestacije "Musalla" kod Sanskog Mosta
24.10.2019. u 17:01
get url
text

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 22. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija je razmatralo izvještaje o organizaciji zekata, hadža i kurbana za 1440/2019. godinu. Usvojen je kalendarski dio Takvima za 2020. godinu i potvrđen zaključak Rijaseta o promjeni termina manifestacije "Musalla" kod Sanskog Mosta na način da će klanjanje džuma-namaza na musalli sultan Mehmed Fatiha biti zadnji petak u mjesecu julu.

Vijeće muftija je dalo načelnu saglasnost za udžbenik akaida u trećim razredima medrese autora muftije Vahida Fazlovića i Mensura Husića i prihvatilo inicijativu da sa Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka bude suizdavač knjige "Namaz u tradiciji Bošnjaka: Selektivni prikaz argumentacije hanefijskog mezheba", autora hfz. Elvira Duranovića i hfz. Sumeje Ljevaković Subašić.

Vijeće muftija je razmatralo i Nacrt Pravilnika o distribuciji printanih i drugih izdanja u prostorijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je upućen u javnu raspravu.

Na sjednici je razmatrano i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja.

Na kraju sjednice reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je uručio posebnu zahvalnicu i priznanje muftiji Hasanu Atliju, savjetniku za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini koji ovih dana završava svoj mandat.

Reisu-l-ulema je istakao značaj dobre saradnje između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Diyaneta Republike Turske, kazavši kako je muftija Atli doprinio jačanju te saradnje. Muftija je reisu-l-ulemi čestitao na reizboru zahvalivši se njemu, svim muftijama, članovima Rijaseta, glavnim imamima i svima u IZ u BiH na gostoprimstvu i saradnji, saopćila je MINA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.