open-navfaktor-logo
search
U Ferhadija džamiji
Održana tradicionalna manifestacija "Banjalučka muradija"
Tradicionalna manifestacija "Banjalučka muradija", koja se organizira povodom mubarek noći Lejletur-regaib, održana je večeras u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci.
27.01.2023. u 20:39
get url
text

Noć Regaib je poznata kao noć želja i čežnji, noć kada se iskazuje želja kroz dovu, upućuje i u dovi moli Gospodar za njeno ispunjenje. U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se Dova na murad, od čega je izveden naziv "Banjalučka muradija".

Idejni pokretač manifestacije je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

- Vjernici svoju potrebu i želju iskazuju putem dove, sadake, kurbana, nafila-namaza, dobrovoljnog posta i čineći hajrate koji mogu biti različitih sadržaja. Dozvoljeno, džaiz je, moliti Allaha nakon učinjenog hajra, dobra, za ispunjenje želje, želje na murad. Čineći hajrate mi želimo da 'udobrovoljimo Allaha' da nas 'pogleda' i tako prizovemo Njegovu milost za odredbom 'kun' - budi, da ono bude. Tako, i na taj način vjernicima se ispunjavaju želje - kazao je muftija Abdibegović.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka hafiza Muamer-ef. Okanovića, posebna dimenzija manifestacije se ogleda u činjenici da se održava u Ferhadiji - džamiji koja je doživjela svoje rušenje, a zatim i ponovno uzdiguće.

- Ferhadija na svoj specifičan način simbolizira to da period rušenja, uništavanja, period kada su džamije uklanjanje s ovih prostora, može da bude naslijeđen i promijenjen. Mnogi ljudi dolazeći u Banju Luku nakon tih nemilih događaja nisu ni pomišljali da se Ferhadija ponovo može uzdići u ovoj grandioznosti u kojoj danas svjedočimo. Večerašnje prisustvo vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kada smo se Gospodaru obraćali, podsjeća nas kolika je Njegova svemoć - izjavio je hafiz Okanović.

U programu "Banjalučke muradije" učestvovali su imami Medžlisa Banja Luka, učenici i učenice Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" u Banjoj Luci, članovi Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Resul-ef. Alić, hafiz Aziz Alili i hafiz Omer-ef. Zulić.

Dovu na murad na kraju programa proučio je muftija Abdibegović.

- Molimo Te večeras, u ovoj noći želja, koji nisu sa nama iz opravdanih razloga da im podariš radost života, sretnost potomstva, sigurnost opskrbe, susreta sa dragim osobama, posjetu rodnoj grudi i zavičaju, a one koji su preselili na onaj bolji svijet, Ahiret, smjesti u džennetske perivoje i podari nam radost susreta sa njima. Molimo te za mir i slogu među ljudima, molimo te sačuvaj nas od rata i ratnih stradanja, od potresa i zemljotresa, od bolesti i kuga. Milostivi Allahu, učini ovaj grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu mirnom i sigurnom i podari njenim stanovnicima iz obilja Svoje milosti - dio je Dove na murad.

{$galerijaFotografija}

Organizator manifestacije je Muftijstvo banjalučko u saradnji s MIZ Banja Luka, Medresom "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" i Tarikatskim centrom, a Media centar Islamske zajednice je medijski pokrovitelj ove manifestacije

Muradija 8.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.