open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Održano pripremno ročište u predmetu po tužbi prof. dr. Sebije Izetbegović protiv UNSA
U Općinskom sudu u Sarajevu održano je pripremno ročište u predmetu po tužbi bivše generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebije Izetbegović protiv Univerziteta u Sarajevu (UNSA).
28.02.2024. u 10:13
get url
text

{$galerijaFotografija}

Izetbegović je tužila Univerzitet u Sarajevu tražeći poništenje odluke o oduzimanju titule magistra medicinskih nauka.

Advokati prof. dr. Izetbegović, Senka Nožica i Esad Oruč, priložili su nove dokaze u kojima su između ostalog ovjerena kopija indeksa postdiplomskog studija i vještačenje Kantonalnog suda u Sarajevu koje je sprovedeno uz međunarodnu pravnu pomoć i u saradnji sa Županijskim sudom u Zagrebu. Spomenutim vještačenjem je utvrđeno kako je obrazac indeksa autentičan, kao i svi potpisi u njemu.

Advokat Enver Smajkan koji zastupa UNSA kaže da je ovo vještačenje sprovedeno protivno propisima Republike Hrvatske. On sumnja da je odobreno vještačenje vještacima iz Bosne i Hercegovine i svejedno tvrdi da tužiteljica, odnosno Izetbegović, i dalje nije dokazala da je položila ispite. On dodaje da bi Izetbegović potvrdila da je položila ispite treba dostaviti uvjerenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Predložio je da Izetbegović i njeni advokati dostave ovo vještačenje Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te da ukoliko oni prihvate to vještačenje, to će učiniti i on.

- Neprimjernim vještačenjem se pokušava izigrati pravo i dokazati činjenice koje se takvim dokazima ne mogu dokazati - kazao je Smajkan.

Također, dodaje, kako podaci upisani u indeksu nisu ovjereni.

- U ovom slučaju, iz ličnih i političkih razloga, za njih ništa ne predstavlja dokaz. Pa čak i ono što je obavezujuće za sve građane Bosne i Hercegovine, odluke tužilaštva i sudova - kazala je advokatica Nožica.

Ona je pak istakla da, ukoliko ovaj Sud utvrdi da je u ovom postupku nadležna neka od institucija Republike Hrvatske, da će postupiti u skladu sa tom odlukom.

Pripremno ročište odloženo je uz saglasnost obje strane, a zbog priloženih novih dokaza, te je nastavak zakazan za 18. april.

IMG_20240228_092859.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.