open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Održano ročište Sarajliću i drugima, kada se može očekivati kraj suđenja?
Danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću po optužbi za davanje dara ili drugih oblika koristi. 
23.12.2022. u 11:54
get url
text

Za današnje ročište planirano je saslušanje vještaka, kao posljednjeg svjedoka odbrane, te ulaganje materijalnih dokaza, čime bi se dokazni postupak odbrane završio. Međutim, nalaz vještaka Sudu i Tužilaštvu stigao je tek jučer malo prije kraja radnog vremena, pa se saslušanje vještaka odgodilo za naredno ročište.

Današnje ročište trajalo je kratko, a jedini koji se obratio sudu bio je Kadrija Kolić, branilac Sabahudina Delalića, koji je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci. Nabrojao je Kolić sve uspjehe i trofeje koje je Delalić ostvario sa reprezentacijom, te ga je nazvao "nacionalnim dobrom".

- Ovdje se radi o nacionalnom dobru jer je kapiten našoj zemlji donio najzačajnija odličja - kazao je Kolić.

Nakon toga je ročište i završeno.

Poslije svjedočenja vještaka koji je posljednji svjedok odbrane, trebalo bi biti zakazano ročište gdje će se iznijeti završne riječi u ovom predmetu.

VEZANI TEKST - Sarajlić i ostali: Svjedočio Dževad Mahmutović, kakvu ulogu je Asim imao u sprovođenju izbora?
 

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović terete se da su od 20. do 25. februara 2020. godine ugovorili sastanak sa delegatom za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Kako se u optužnici navodi, oni su Tvrtkoviću, korištenjem pozicija u SDA, obećali da će zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu za navedenu poziciju.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. januar, a suđenje bi se trebalo okončati do kraja februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.