open-navfaktor-logo
search
Skrnavljenje izgleda
Ofarbali izlog u starogradskom jezgru: Općina pokrenula prekršajne postupke
Nakon što je izlog jednog poslovnog prostora u Starom Gradu u Sarajevu ofarban u plavo a što su prijavili građani, oglasila se Općina Stari Grad.
20.01.2022. u 15:59
get url
text

Navode kako reagiraju povodom pokušaja skrnavljenja izgleda najuže starogradske jezgre izvođenjem nedozvoljenih i neprimjerenih radova na poslovnom prostoru u ulici Abadžiluk broj 10 na Baščaršiji.

- Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo jutros su pokrenuli prekršajni postupak protiv lica Turk Atila – turskog državljanina koji je zakupac poslovnog prostora u ulici Abadžiluk broj 10 zbog izvođenja nedozvoljenih radova farbanja poslovnog prostora u jarko plavu boju, čime je ozbiljno narušen izgled starogradske čaršije koja je još 2014. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Prema informacijama iz Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo, inspektori su rano jutros izašli na teren, ali nisu nikoga zatekli na licu mjesta, te su ostavili obavijest o hitnom javljanju nadležnom inspektoru. Nakon toga, inspektoru se javilo gore navedeno lice, turski državljanin, kome je naloženo da u roku od 24 sata portal vrati u prvobitno stanje i izvrši njegovo farbanje u odgovarajuću boju – navode iz Općine.

Iz Općine Stari Grad ističu da ovo nije prostor u njihovom vlasništvu.

- Utvrđeno je da su vlasnici prostora Senada Džido i Šemsudin Zahirović, protiv kojih će također biti pokrenuti prekršajni postupci zbog ovakvog skrnavljenja najuže starogradske jezgre, te će se suočiti sa sankcijama za protuzakonite postupke – kazali su, te dodaju:

- Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, najoštrije osuđuje ovaj i sve slične pokušaje narušavanja izgleda starogradske jezgre kao zaštićenog nacionalnog spomenika, te upozorava nedobronamjerne i neodgovorne pojedince da se takvi pokušaji neće tolerisati. Također, Općina se zahvaljuje dobronamjernim i društveno odgovornim građanima koji su odmah reagovali i nakon farbanja prostora obavijestili nadležne službe i poslali fotografije sa lica mjesta. Zajedničkim djelovanjem na suzbijanju ovakvih neregularnosti postići ćemo ljepši, uređeniji i kvalitetniji izgled Baščaršije, ali i ostatka Starog Grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.