open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Oglasila se i Elektroprivreda BiH nakon proglašenja ugroženosti snabdijevanja strujom
Nakon što je Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, oglasila se i Elektroprivreda BiH navodeći da je izuzetno teška situacija.
01.12.2023. u 16:14
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH obznanila da je ugroženo snabdijevanje strujom u 2024. godini, šta su posebne mjere koje uvode?

U saopćenju su naveli da će i dalje s Vladom "činiti maksimalne napore na iznalaženju rješenja za izuzetno tešku situaciju u kojoj se kompanija nalazi", a da će "izostanak rješenja biti ozbiljna prijetnja integritetu i stabilnosti elektroenergetskog sistema, ali i funkcionisanju drugih segmenata FBiH".

Kažu da, uprkos problemima zbog nedostatka dovoljnih količina uglja iz rudnika Koncerna EPBiH, osiguravaju uredno snabdijevanje više od 800.000 kupaca i očuvanje integriteta elektroenergetskog sistema.

- Smanjenje isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH prema termoelektranama u Tuzli i Kaknju datira od 2019. godine i traje u kontinuitetu do danas. Trenutne isporuke su drastično niske. Rezultat je ozbiljno ugrožavanje rada termoelektrana, pad proizvodnje električne i toplotne energije za zagrijavanje gradova Tuzla, Lukavac i Kakanj.

Bez obzira na nepovoljne okolnosti s raspoloživim količinama uglja, Elektroprivreda BiH nije dozvolila urušavanje elektroenergetskog sistema i snabdijevanja. Nedostajuće količine uglja iz rudnika Koncerna EPBiH nadomještene su kupovinama od trećih lica kako ne bi bilo ugroženo snabdijevanje prvenstveno domaćih kupaca. Međutim, navedeni ostvareni proizvodni rezultati doveli su do značajnog smanjenja bilansnih viškova namijenjenih za prodaju na tržištu i ostvarenju prihoda po tom osnovu. Situacija je neminovno uticala na finansijsko poslovanje kompanije i negativne rezultate - naveli su.

Dodaju da se na finansijske efekte poslovanja odrazila i primjena odluka Vlade FBiH o ograničavanju povećanja cijena za snabdijevanje tržišnih kupaca tokom 2022. i ove godine, koje su u konačnoj primjeni rezultirale cijenama znatno nižim od tržišnih, ali da je Elektroprivreda BiH "provedbom odluka iskazala spremnost za provođenje mjera zaštite privrede BiH i njene konkurentnosti".

- Prosječna cijena Elektroprivrede BiH za tržišno snabdijevanje za prvih 10 mjeseci ove godine bila je 77 eura po MWh, dok je proizvodna cijena iz termoelektrana iznosila u prosjeku 85 eura po MWh. U zemljama okruženja, cijena po MWh za tržište kretala se od 230 do 414 eura što je slučaj u Hrvatskoj, Sloveniji od 197 do 250 eura, a u Srbiji od 130 do 150,9 eura.

Dajući svoj doprinos u zaštiti domaćih privrednika, sprečavanju značajnijeg povećanja cijena proizvoda i usluga bh. kompanija, i zadržavanjem cijena za javno snabdijevanje na nivou iz 2015. godine, Elektroprivreda BiH je potvrdila društveno odgovorno djelovanje u zaštiti privrednika i standarda građana - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.