open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Oglasili se i organizatori: Prva Bh. povorka ponosa će se održati
Od prvog aprila do danas, organizatori/ce održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo
24.08.2019. u 11:50
get url
text

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa oglasila se saopćenjem u kojem podsjeća javnost i institucije da je povorka ponosa nadležnim institucijama najavljena 1. aprila.

-Od prvog aprila do danas, organizatori/ce održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugih relevantnih institucija. Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori/ce smo ispunili i ispunjavamo uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa.  U dosadašnjem periodu smo dobili nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Kantona Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Kantona su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom povorke kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa - navodi se u saopćenju.

Podsjećaju, Bh. povorka ponosa je mirni skup građana/ki, koji su institucije Kantona Sarajevo dužne osigurati prema već spomenutom Zakonu, što je potvrdio i Ustavni sud BiH odlukama u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. te Festivala queer filma „Merlinka“ 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo. 

VEZANI TEKST - NiP poziva organizatore da odustanu od "povorke ponosa" u Sarajevu

Bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala bi kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i osnov za sudski postupak i ponovno sankcionisanje Vlade Kantona Sarajevo, navode. Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od Bh. povorke ponosa – od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo film festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila. 

-Podsjećamo političke stranke da su ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima naše države, koji svim građanima/kama garantira pravo na slobodu mirnog okupljanja. Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje povorkom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno. Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima/kama. Ne postoji nijedan opravdan razlog da ova država i ovo društvo u bilo čemu zaostaju za regijom pa tako i po pitanju održavanja povorke ponosa. U proteklih pet mjeseci, podrška naših sugrađana i sugrađanki, iz privatne i javne sfere, pokazala nam je da je ovo naša zajednička borba i da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe - navode. 

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nastavit će profesionalno i korektno sarađivati s institucijama Kantona Sarajevo.

Već naredne sedmice namjeravamo s Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom nastaviti dogovore kako bi Bh. povorka ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva - saopćili su. 

VEZANI TEKST - Oglasio se i ministar Katica: Dozvolu za Povorku ponosa nisam dao, jer...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.