open-navfaktor-logo
search
Skandal ili sve po propisu
Oglasili se iz EU-a: Bijeli prozori na zgradi Vječna vatra su drveni, planove su odobrile vlasti Federacije i KS
Bijeli prozori postavljeni na zgradi poznatijoj kao Vječna vatra u Sarajevu, čiji izgled je izazvao burne reakcije, ipak nisu PVC stolarija, tvrde iz Delegacije Evropske unije u BiH. 
19.01.2023. u 10:16
get url
text

Podsjetimo, Delegacija Evropske unije u BiH prizemlje zgrade uzela je u zakup (najamnina je 1 KM mjesečno) i time se obavezala da će u preuređenje uložiti 2,8 miliona eura.

- Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade "Europe House" (treba da se otvori u proljeće 2023), molimo da vas razuvjerimo. Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo (ne PVC). Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom - naveli su.

{$galerijaFotografija}

Pojasnili su da su planove odobrile nadležne vlasti na nivou Federacije i Kantona Sarajevo uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, povodom informacije o ugradnji PVC prozora, izjavila je da "Grad Sarajevo nije vlasnik zgrade, nije nadležan ni za rekonstrukciju ni za mijenjanje stolarije i prozora niti je mogao dati dozvolu ili suglasnost te da je vlasnik zgrade Federacija BiH".

Oglasio se i Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

- Šokirane su samo Sarajlije koje su glasali za trojku, a koje su oduševljene Fortom, koje gledaju u Sattlera kao uzvišeno biće, koji čekaju delegaciju EU da ih izbavi iz ralja primitivizma, nepotizma, korupcije i sl. i koji ne mogu više da podnesu režim.

Sada su šokirani jer ko je sada mogao da dozvoli bijele prozore koji liče na PVC. Da otjerali su ljetos i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika i Federalnu inspekciju kada smo tražili da se zatvori gradilište jer se ne radi o tehničkom održavanju nego o ozbiljnom poslu rekonstrukcije jednog od najznačajnijih objekata iz Austrougarskog perioda. Otjerali su tako što su sami zatvorili vrata gradilišta da inspekcija ne bi mogla djelovati.

Da radi se o poslu delegacije EU na čijem je čelu gospodin Sattler. I onda može sve mimo procedura. Može kod EU trojke. Mogu se milioni za ovakve poslove dodjeliti direktno firmi iz Srbije bez kontrole, projekata i odobrenja. A našim nejmarima pokazati put za Njemačku. Sattler u Sarajevu za druge – Šalter u Njemačkoj za naše!

Zato neka delegacija EU zna da su zabrinuti samo glasači trojke, a ostali su zapravo ljuti. EU korupcija koju provodite ovdje pod parolom borbe protiv iste, trajat će onoliko koliko bude trajala i trojka koju ste stvorili i nametnuli prevarenim glasačima - napisao je Kapidžić na svom Facebook profilu.

PVC prozori na zgradi Vječne Vatre, 19.01.2023.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.