open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Oglasili se stanari koji su pretrpjeli štetu: Neprihvatljivo je da pijaca Kvadrant počne raditi, još nije utvrđen uzrok požara
Povodom današnje najave uprave preduzeća KJPK Tržnice-Pijace o poduzimanju svih mogućih radnji da se ponovo, istim kapacitetom stavi u funkciju rad ove pijace, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića obavijestili su javnost o problemima sa kojima se oni suočavaju.
19.11.2023. u 16:08
get url
text

VEZANI TEKST - Pijaca Kvadrant očišćena nakon požara, očekuje se da ubrzo počne s radom  

Stanari zgrada iz navedene ulice pokrenuli su peticiju u kojoj zahtijevaju od nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo da po hitnom postupku izmjeste sve prisutne boksove i pijačnu djelatnost na adekvatnu lokaciju izvan lokacije Otoka, a koja ispunjava minimalne tehničke i upotrebne uslove za smještaj i rad vlasnika.

Peticija je potpisana od velikog broja stanara i bit će predata svim nivoima vlasti u narednim danima.

- Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića pretrpjeli su ogromnu štetu u navedenom požaru koji je krenuo sa navedene pijace i neprihvatljivo im je da uprava preduzeća planira početi sa radom navedene pijace iako još uvijek nisu utvrđene sve okolnosti koje su dovele do navedenog požara. Preduzeće KJKP Tržnice-Pijace je javno preduzeće i kao takvo ima obavezu da poštuje sve građane ovog kantona. Iako je prošlo 14 dana od požara, niko od predstavnika preduzeća se nije udostojio doći do stanara zgrada u ulici Radenka Abazovića, pružiti izvinjenje za učinjenu štetu i da se zajednički sa stanarima navedene zgrade eventualno dogovori o daljim koracima. Stanare zgrada u navedenoj ulici zanima jedino sigurnost njihove imovine, vlastitih života i ništa drugo. Ovakvo bahato ponašanje uprave preduzeća stanarima izaziva osjećaj straha, nesigurnosti i krajnje zabrinutosti - istakli su u saopćenju. 

Stanari navedenih zgrada, danima su se suočavali sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta, koje su dimnim isparavanjem ušle kroz ventilacione sisteme navedenih zgrada te su njihovim udisanjem mnogi stanari doživjeli iritaciju dišnog sistema.

- Izjave o navodnom dovlačenju novih boksova na istu lokaciju izazivaju strah, nesigurnost i stvaraju nemir među stanarima navedenih zgrada i sve dalje aktivnosti oko takvog postupanja će uzrokovati revolt stanara što će zasigurno rezultirati mirnim protestima ispred nadležnih ustanova i navedene pijace. Pozivamo sve učesnike u donošenju odluka na razumno postupanje i da prilikom provedbe odluka važnih za život brojnih porodica uzmu u razmatranje sve okolnosti. Nećemo pristati na bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva ugrožavanje naših života i imovine. Mi se borimo za sigurnost ne samo nas stanara, nego i onih koji su radili ili rade na pijaci. Nije nam jasno kako i sami zakupci na pijaci ne shvataju i ne vide u kakvim su uvjetima radili - istakli su u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.