open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Oglasilo se MVPBiH: Šta je ambasador Ukrajine tražio od ministrice Turković
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je primila u posjetu Vasilja Kiriliča, ambasadora Ukrajine za BiH.
26.01.2021. u 13:57
get url
text

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) navode da je na sastanku razgovarano o brojnim temama i pitanjima, te je iskazana opredijeljenost za unapređenje odnosa između dvije zemlje u različitim oblastima.

Ministrica Turković i ambasador Kirilič su se usaglasili da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra 2020. godine uručena ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.

Iz MVP-a ističu da je ambasador naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz njegove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja. Kirilič zahtijeva da predmet bude izuzet od strane nadležnih institucija u BiH, te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz BiH, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Turković je upoznala ambasadora o koracima koji su poduzeti nakon note koju je ambasada Ukrajine uputila Ministarstvu vanjskih poslova BiH, te o postupanju bh. pravosuđa u spomenutom slučaju. S obzirom da je cijela situacija opteretila odnose BiH i Ukrajine, ministrica je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što prije riješiti ovaj slučaj.

Na sastanku je razgovarano i o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo 1. augusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera kada je oboren ukrajinski avion. Ministrica je kazala da je BiH izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Ambasador Kirilič je kazao da je već obavljen razgovor u nadležnom ministarstvu u Ukrajini, te da postoji odbor koji radi na ovom pitanju. Naglasio je da proces otežava činjenica da se događaj desio prije više od 25 godina, kažu iz MVP-a BiH.

Ministrica i ambasador su naglasili da je izuzetno važno nastaviti unapređivati bilateralne odnose, a u tom kontekstu je istaknuta važnost otvaranja DKP-a BiH u Ukrajini. Istaknuta je i potreba organizovanja sastanka koji bi utvrdio strateške pravce u saradnji u oblasti ekonomije, ali i potpisivanja nekoliko sporazuma između dvije zemlje, čija bi realizacija unaprijedila odnose između BiH i Ukrajine, zaključuju iz MVP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.