open-navfaktor-logo
search
Bivši premijer RS-a
Oglasio se Džombić: Iznenađen sam da je Tužilaštvo detalje optužnice saopćilo medijima
Bivši predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić saopćio je da je o optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo RS-a saznao iz medija i da još nije dobio nikakve zvanične informacije, niti je upoznat o detaljima.
04.01.2022. u 19:05
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo RS-a potvrdilo: Džombić se tereti za zloupotrebe teške 19,4 miliona KM

- Iznenađen sam da je tužilaštvo pojedine detalje optužnice saopćilo medijima prije samog potvrđivanja od nadležnog suda, što, prema mom mišljenju, povređuje princip pravičnog suđenja – naveo je Džombić.

On je izrazio očekivanje da će u ovom slučaju nadležni sud korektno, profesionalno i odgovorno analizirati podnesenu optužnicu prije odluke o njenom potvrđivanju, prenijela je advokatska kancelarija Bubić.

Tužilaštvo RS-a podiglo je danas optužnicu protiv Džombića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

- Optužnica je podignuta u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske pravnom licu Energolinija iz Zvornika 2012. godine u iznosu od 19.400.000 KM iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva – istaknuto je u saopćenju Tužilaštva. 

U saopćenju je navedeno da je na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske nanesena šteta, a Energoliniji iz Zvornika pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.