open-navfaktor-logo
search
O najavi nestanka plina
Oglasio se Energoinvest: Nismo mogli prihvatiti "ratnu prijetnju" zavrtanjem ventila iz RS-a
Sarajevo će, prema onome što je jutros objavljeno iz Sarajevogasa, od 1. januara ostati bez plina.
29.12.2023. u 14:11
get url
text

VEZANI TEKST - Najave iz Istočnog Sarajeva: Zbog nepotpisivanja ugovora o transportu, Kanton Sarajevo ostaje bez gasa od 1. januara

Tim povodom oglasili su se i iz Energoinvesta.

Iz ove kompanije tvrde kako pojedine uvjete transportera gasa iz Istočnog Sarajeva Energoinvest nije mogao prihvatiti.

- Obavještavamo javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uvjete transporta gasa, a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja Sarajevo-gas - Istočno Sarajevo. Zahtjev Sarajevo-gasa - Istočno Sarajevo je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

S obzirom na to da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024. godiinu sveden na dužinu trase kojim Sarajevo-gas Istočno Sarajevo upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa, a da čak ni Regulator gasa iz RS-a nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, Energoinvest takve uvjete, a naročito potkrepljene već poznatom "ratnom prijetnjom" o zatvaranju ventila, nije mogao prihvatiti jer bi to uzrokovalo lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter Sarajevo-gas – Istočno Sarajevo je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

U cilju izbjegavanja uznemirenja javnosti Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti u cilju razrješenja problema.

Navedeno je uključilo:

Detaljno upoznavanje Vlade FBiH sa problemom i zahtjevom za hitno uključivanje u cilju kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BiH i učinjeno na više nivoa na bazi čega je jučer, 28.12.2023. godine, bio postignut odgovarajući dogovor.

Energoinvest je uprkos svemu jučer, 28.12.2023. godine, pozvao sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi ih upoznao sa problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Nažalost, danas, 29.12.2023. godine, transporter Sarajevo-gas - Istočno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventila dotoka gasa sa datumom 01.01.2024. g. u 6 sati ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog ministra i predstavnike Vlade FBiH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtijevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih ino organa da osiguraju nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

Očekujući da Sarajevo-gas - Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor, molimo građane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno - saopćili su iz Energoinvesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.