open-navfaktor-logo
search
Poruke putem Facebooka
Oglasio se gradonačelnik Srebrenika: Lažni pozivi za regrutaciju unose paniku među građane
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 22:11
get url
text
Lažna poruka
Lažna poruka
Povodom lažnih poruka putem Facebooka kojima, navodno, Civilna zaštita Grada Srebrenika poziva muškarce da se jave u MUP zbog regrutracije i dodjele naoružanja, oglasio se gradonačelnik Srebrenik Adnan Bjelić.
- Grad Srebrenik, zajedno sa Civilnom zaštitom, distancira se od lažnih poruka koje se šire putem društvenih mreža. Ove poruke, koje izazivaju uznemirenost među stanovništvom, odmah su prijavljene nadležnim organima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštvu TK. Nadležni organi intenzivno rade na identifikaciji i pronalasku osoba koje stoje iza ovih lažnih poruka. Širenje dezinformacija, koje može izazvati strah i paniku među našim sugrađanima, smatramo izuzetno neodgovornim i neprihvatljivim - navode se u saopćenju.
Grad Srebrenik jasno poručuje da će svi oni koji se služe cyber kriminalom biti identificirani i adekvatno sankcionisani.
- Ovo je ozbiljan prekršaj koji će biti tretiran u skladu sa zakonom, kako bi se zaštitila sigurnost i dobrobit naših građana. Pozivamo naše sugrađane da ne nasjedaju na lažne poruke i dezinformacije, te da se informišu putem zvaničnih kanala komunikacije. Zvanične informacije o aktivnostima grada Srebrenika bit će dostupne putem službenih stranica Grada Srebrenika, kao i putem Facebook stranice gradonačelnika grada Srebrenika - navodi se u saopćenju gradonačelnika Srebrenika Adnana Bjelića.
Ova situacija, navodi se dalje u saopćenju, naglašava važnost provjere informacija i osvješćivanje o potencijalnim rizicima koji proizlaze iz širenja lažnih vijesti putem društvenih mreža.
- Grad Srebrenik ostaje posvećen zaštiti svojih građana i osiguravanju transparentne i pouzdane komunikacije u svim situacijama - poručuje gradonačelnik Bjelić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.