open-navfaktor-logo
search
Premijer RS-a
Oglasio se i Višković: Nije me zatekla vijest o sankcijama
Nije me zatekla vijest da je Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela sankcije meni kao predsjedniku Vlade Republike Srpske i našim zvaničnicima, niti će uticati na moj dalji rad i angažman da na demokratski način štitim poziciju Republike Srpske.
31.07.2023. u 22:39
get url
text

Saopćio je ovo predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Višković, koji je, zajedno sa još troje visokorangiranih zvaničnika tog entiteta uvršten na crnu listu SAD-a. 

- Ove sankcije samo potvrđuju da radim dobar posao za Republiku Srpsku, i da mi je prioritet poštovanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske, zaštita institucija kao i ravnomjeran ekonomki razvoj od Trebinja do Novog Grada. U svakodnevnom poslu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kome su već uvedene sankcije, ja i ostali zvaničnici kojima su ovom odlukom uvedene sankcije vodimo se i donosimo odluke na demokratski način u institucijama Republike Srpske štiteći ustavnu poziciju - naveo je Višković.

Dodao je da "ukoliko on i ostali zvaničnici iz Republike Srpske samo zato što poštuju Dejtonski sprazum i čuvaju ustavnu poziciju trebaju zato snostiti američke sankcije to samo pokazuje da svoj posao za Republiku Srpsku i srpski narod rade na najbolji mogući način".

- Ove sankcije apsolutno neće uticati na moj dalji rad po pitanju zaštite Repubike Srpske, kao i donošenja svih zakonskih i podzakonskih akata u smisu daljeg ekonomskog razvoja i napretka. Ove sankcije ocjenjujem kao licemjerne, jer ja i ostali zvaničnici u Republici Srpskoj u svom radu smo opredjeljeni i djelujemo u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Također, još jednom ističem da sankcije neće uticati na moj dalji rad, naprotiv još više me obavezuju da još opreznije i predanije u budućnosti štitim ustavom zagarantovana prava Republike Srpske - naveo je Višković.

Za kraj je dodao i da je "pročitao negdje u obrazloženju kako je rekao da su nedavne odluke nepovoljne po Republiku Srpsku".

- Još jednom ističem i poručujem da sam rekao tada i opet ću reći da su nepovoljne, i podržat ću naše istitucije da donose zakone i da na demokratski način štitimo poziciju Republike Srpske - naveo je Višković u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.