open-navfaktor-logo
search
Objavio status
Oglasio se Nikšić, indirektna poruka Stojanoviću: Funkcioneri SDP-a da poštuju odluku organa stranke čak i ako...
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i kandidat za premijera FBiH, oglasio se nakon što SDP-ov Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH, nije potpisao saglasnost za imenovanje nove vlade FBiH.
31.03.2023. u 19:50
get url
text

VEZANI TEKST - Stojanović pisao Nikšiću, Čoviću i Ogreševiću: Provjerite sporne kadrove koje ste predložili

Stojanović je uputio i pismo Nikšiću, te lideru HDZ-a Draganu Čoviću i lideru NES-a Nerminu Ogreševiću u kojem je tražio da provjere sporne kadrove koje su predložili za ministre.

Nikšić u objavi na svom Facebook profilu ističe da će provoditi postojeće odluke sve dok se ne promijeni stav organa SDP BiH.

Podsjetit ćemo da je SDP-ovac Irfan Čengić jučer istakao da volio da su o imenima ministara imali priliku raspravljati na organima stranke, a Stojanović, između ostalog, da je sporan cijeli proces na koji se način došlo do imena.

- Brojna su otvorena pitanja i pozivi medija da komentarišem izjave pojedinih državnih i partijskih funkcionera SDP-a kojima smo posljednjih dana u javnosti svjedočili. Neki od njih su javno propitivali određene odluke, drugi hvalili, treći problematizirali stavove naših partnera i njihova kadrovska rješenja.

Teško da možete naći moje javno odgovaranje bilo kojem članu ili članici SDP-a čak i kad je za to bilo puno više razloga, pa nećete ni sada.

Želim istaći kako je tako nešto u demokratskim državama uobičajeno. Međutim javnost u BiH je, nažalost, navikla na liderske stranke u kojima se malo ko usuđuje izraziti mišljenje različito od mišljenja predsjednika stranke, a kamoli kritike. SDP nije takva stranka. SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja, a moja vrata su uvijek bila i ostala otvorena za razgovor. Mnogo puta do sada ste mogli čuti da naši funkcioneri iznose svoje stavove bez bojazni da će se to negativno odraziti na njih. SDP je i jedina stranka u BiH u kojoj predsjednika stranke biraju svi članovi stranke po principu "jedan član, jedan glas". Mi cijenimo individualnost naših članova, jer je u tome naše bogatstvo i snaga.

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam. Kada se radi o značajnim odlukama stranke, ja ću u javnosti zastupati one stavove koje je odobrila većina, pa čak i ako su moji stavovi suprotni od toga. To je bit demokratije.

VEZANI TEKST - Čengić: O imenima ministara trebali smo raspravljati na organima SDP-a, meni novinari pokazuju

U ponedjeljak je sjednica Predsjedništva SDP BiH, u narednu subotu sjednica Glavnog odbora SDP BiH na kojoj svako ima priliku iznijeti svoj stav, da ga argumentuje i pokuša druge uvjeriti da je to najbolje rješenje.

Na kraju, organi SDP BiH mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti Vladu. I tada treba prihvatiti rješenje koje je dobilo podršku većine, bez ljutnje ko jeste ili nije za takvo rješenje. Uostalom, takva je situacija i na izborima kada svaki pojedinac treba prihvatiti predstavnike koje je većina izabrala. Dok se ne promijeni stav organa SDP BiH ja ću, a to je obaveza i drugih funkcionera, poštovati i provoditi postojeće odluke.

Naravno da će funkcioneri SDP-a i dalje otvoreno govoriti ono što misle, ali i poštovati odluku organa, čak i ako ona ne odražava njihovo razmišljanje. To je posebno bitno u periodima kada se donose vrlo značajne odluke za sve građane i kada svako do nas treba da razmisli da li to donosi nešto dobro za građane ili pomažu onima koji su građane i doveli u ovako težak položaj - napisao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.