open-navfaktor-logo
search
Napadi na pravosuđe
Oglasio se OHR: Zaustavite pritisak na sudiju Kneževića i Ustavni sud BiH
-Sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević izložen je neprihvatljivom pritisku od strane neodgovornih političara - izjavio je danas visoki predstavnik Christian Schmidt. Podrivanje nezavisnosti bilo kojeg sudije protivno je osnovnim principima vladavine prava i predstavlja antiustavni čin - saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.
17.06.2023. u 13:50
get url
text

VEZANI TEKST - SDA: Dodik intenzivirao napad na institucije BiH, servilna "Trojka" bh. javnosti zamazuje oči

- Visoki predstavnik poziva zastupnike u Narodnoj skupštini RS da obustave kampanju pritiska na sudiju Kneževića i Sud, te da ispunjavaju svoju obavezu poštivanja Ustava BiH. Napadi na nezavisnost pravosuđa predstavljaju kršenje vladavine prava i Ustava BiH - saopćio je OHR.

Podsjetimo, sudija Zlatko Knežević, jedini sudija iz entiteta Republika Srpska, povlači se iz Ustavnog suda BiH.

Knežević je potvrdio da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju te da očekuje da ta procedura bude završena do kraja godine.

U aprilu 2023. o povlačenju suca Kneževića raspravljalo se i u Narodnoj skupštini  RS kada su usvojeni zaključci kojima se između ostalog osporava rad tog suda, poziva na potpuno nepoštovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka te poziva na blokadu rada i ostavku suca Kneževića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.