open-navfaktor-logo
search
Traljavo i sporo
Ogorčeni građani Olova pitaju: Zašto država ignoriše potragu za Hamidom Ferhatovićem iz Gornjih Čuništa?
Na području Čuništa kod Olova prije 15 dana nestao je Hamid Ferhatović iz tog mjesta. On je 30. maja, oko 10 sati ujutro napustio kuću i zaputio se u redovnu šetnju šumom i od tada mu se gubi svaki trag. Već 15 dana rodbina, komšije i prijatelji obilaze šumu i rijeku Krivaju tražeći nestalog, ali bez ikakvog uspjeha.
15.06.2023. u 12:13
get url
text

Povodom, kako su naveli, sporosti i traljavosti nadležnih, saopćenjem za javnost oglasili su se i, kako su to naveli u e-mailu, ogorčeni građani Olova. 

- Prije 15 dana, u utorak 30. maja u Olovu je nestao H. F. i od tada mu se gubi svaki trag. H. F. je bio povučen čovjek, suprug, otac, djed koji je penziju stekao kao pripadnik Armije BiH i od tada svoj penzionerski život provodi u Gornjim Čunistima. Pomalo se bavi stočarstvom i skupljanjem drva.

Kobnog dana H. F. je napustio kuću oko 10 sati ujutro i zaputio se u šumu na svoju rednovnu šetnju i od tada mu se gubi svaki trag. Već 15 dana skoro 100 komšija i prijatelja obilazi šumu i rijeku Krivaju tražeci nestalog H. F. bez ikakvog uspjeha i traga - navode u pismu.

Dodaju kako su prvih nekoliko dana potrage bili uključeni i psi tragači, ali bez uspjeha. Pronašli su tek njegove ranije tragove, ali za taj dan svi idu samo do jednog mjesta u šumi i tu se gubi svaki dalji trag.

- Prema riječima jednog od vodiča pasa, H. F. s tog mjesta dalje nije otišao svojim nogama, što stvara ozbiljniju sumnju u kompletan proces istrage koja se dešava u ovom malom mjestu. Pet dana nakon početka potrage pronađena je sjekira za koju se sumnja da je ostala iza nestalog H. F., ali psima tragačima nije dozvojeno da istu njuše i eventualno otrkiju neki trag. Sve je traljavo i sporo, predstavnici MUP-a i Tužilaštva su nezainteresovani za ovaj slučaj, to najbolje znamo mi koji 15 dana tragamo za komšijom - navode građani Olova.

U saopćenju ističu da ni petnaest dana nakon njegovog nestanka čak ni uži članovi porodice ne znaju ko je postupajući tužilac u ovom slučaju.

- Pitamo se zašto MUP i Tužilaštvo ZE-DO kantona ne zanima ovaj slučaj? Pitanja je mnogo, ali nema niti jednog odgovora iz MUP-a ili Tužilaštva Zeničko-dobojskog Kantona.

Je li je došlo vrijeme da slučajeve dijelimo po važnosti i bitnosti ljudi? Je li nestali H. F., kao običan čovjek, nebitan istražnim organima, pa isti ne poduzimaju ništa? Da je u pitanju, kojim slučajem strani državljanin, da li bi se digla cijela država i sve službe kao što gledamo u medijima uspješna rješavanja nestanaka po bosanskim planinama? - pitaju se.

Porodica nestalog i ovim putem moli sve koji su u mogućnosti da se pridruže potrazi za njim, jer sva pomoć je dobrodošla sve dok postoji i najmanja nada za njegovim pronalaskom, zaključuje se u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.