open-navfaktor-logo
search
Predsjednik NES-a
Ogrešević: Ako je princip za formiranje Vlade FBiH parlamentarna većina, onda ga treba Ustavom utvrditi
Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH, komentirao je današnje obraćanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta posvećeno isteku roka za formiranje Vlade FBiH. 
07.04.2023. u 15:39
get url
text

VEZANI TEKST - Christian Schmidt: Ovo je posljednji poziv da se imenuje Vlada FBiH koja ima parlamentarnu većinu

Schmidt je između ostalog kazao da očekuje da političari dođu do rješenja i formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine, a u protivnom je on opredijeljen u namjeri da osigura da se poštuje volja građana i da građani imaju vladu koja radi u njihovo ime. Rekao je i da je to posljednji poziv političarima da se urazume.

- Mi smo jučer uputili u proceduru zaključak koji je i izglasan u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Zaključkom je Parlament zatražio od Ustavne komisije Zastupničkog doma da pokrene proceduru i traži načine za izmjene Ustava FBiH u pravcu da se definiraju odredbe koje će spriječiti blokade, i to dugoročno.

U NES-u smo jasno isticali da ne želimo biti dio kratkoročnih rješenja. FBiH trebaju dugoročna rješenja. Ako se definiraju rokovi, treba definirati i mehanizme šta se dešava kada prođu rokovi, naprimjer vanredni izbori - rekao je Ogrešević za Faktor.

Najavio je da će na tragu njihove inicijative sačiniti prijedlog izmjena Ustava.

Komentirajući Schmidtove poruke, Ogrešević je naglasio da Ustav koji je na snazi određuje procedure i one su jasne.

- Ako je princip parlamentarna većina, onda ga treba Ustavom utvrditi. To bi bilo najjednostavije rješenje. Onaj ko ima većinu da i formira vladu, ali to mora biti ustavna kategorija i dugoročno - dodao je Ogrešević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.