open-navfaktor-logo
search
Nakon izlaska iz većine
Ogrešević i Efendić: Sporazum je potpisan u velikoj brzini; fokus bio na Fortinom i Konakovićevom pozicioniranju
Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, i Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), kazali su da je sporazum između "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti na državnom nivou potpisan u velikoj brzini. 
07.01.2023. u 09:04
get url
text

Nakon izlaska Stranke za BiH i NES-a iz koalicije i većine na državnom nivou, Efendić je za Face TV rekao i da će nastaviti razgovore na nivou Federacije BiH, ali da moraju biti ozbiljniji nego na državnom nivou.

Ogrešević je dodao da ako ne budu mogli realizovati ništa od onoga što žele, neće biti dio koalicije na federalnom nivou.

VEZANI TEKST - Šta znači Ogreševićevo "vidjet ćemo": Evo kolika je snaga NES-a i Stranke za BiH na nivou FBiH

- Pokušali smo uvjeriti kolege iz "Osmorke" da nastupe na drugi način, ali nisu bili spremni za to. Prihvatili su većinu zahtjeva HDZ-a i SNSD-a. Bila je žurba da bi mogli reći da je to najbrže formirana vlast ikad. Nastavit ćemo razgovore na nivou Federacije, ali moraju biti ozbiljniji nego na državnom nivou.

Kadrovska rješenja za Vijeće ministara BiH nisu najbolji prijedlozi. Sabina Ćudić (Naša stranka) je mogla biti odlična ministrica vanjskih poslova, ali nije dobila priliku. Edin Forto (lider Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo, op.a.) nije za ministra saobraćaja i komunikacije BiH - rekao je Efendić.

Dodao je da izgleda da je najvažnije popuniti fotelje.

Ogrešević je za Face TV naglasio da "Trojka" (SDP, Narod i pravda i Naša stranka) nije ostalih pet stranaka obavještavala. 

- Sporazum je potpisan u velikoj brzini i dobili smo ga pred potpisivanje. Nismo razgovarali o pozicijama, kadrovima... Tražili smo da razgovaramo, ali to je shvaćeno kao remećenje reda. Zlatko Miletić (Za nove generacije, koja je dio "Osmorke") je s nama - kazao je Ogrešević, dodavši da su to dvije NES-ove ruke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Rekao je i da nisu nili ni informisani da SNSD iz RS-a kandiduje Bošnjaka.

Efendić je u razgovoru kazao da su uvjeravali kolege da "Osmorka" ne treba pristajati na sve što se traži, nego da i oni moraju imati uvjete i zahtjeve.

- Nismo morali po svaku cijenu sa SNSD-om. Tražili smo da se povuče Zakon o nepokretnoj imovini, a nisu nas shvatili ozbiljno u tom momentu. Ako formiranje vlasti bude ovisilo o naša dva glasa, to neće se desiti. Miloradu Dodiku (lideru SNSD-a) je važno da dobije četiri ministra i brojne agencije i otkoči brojne projekte koji trebaju RS-u i Srbiji - istakao je Efendić.

Ogrešević je otkrio da mu je Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, znao reći: "Imate vi Krajinu. Tamo ste vlast".

VEZANI TEKST - Dodik: Ne odustajemo od imovine, Denis Šulić neće biti ministar

- Zabrinjava me njegova brzina, treba usporiti! Očito je fokus bio na Konakovićevom i Fortinom ličnom pozicioniranju. Previše su bili fokusirani na sebe, premalo na sadržaj. "Osmorka ima dovoljno ruku". Vrijeme će pokazati da li ovo radimo u korist SDA - dodao je Ogrešević.

Ogrešević je naveo i da ako ne budu mogli realizovati ništa od onoga što želimo, neće biti dio koalicije.

- Ne želimo biti nikakav začin. Nikoga ne ucjenjujemo, ali tražimo uvažavanje - dodao je Ogrešević.

Efendić je govorio i o Dodiku, te o tome da li će sa SDA.

- "Osmorka je pustila Dodika da ostane u vlasti. Ne bih bio ministar zato što bih se morao povući sa pozicije načelnika. Za poziciju moram činiti usluge, a to ne može biti ulog za bilo šta - rekao je.

Napomenuo je da je OHR "napravio belaj i dao mogućnost velikih blokada".

- U SDA nemam povjerenja da vodi ikakve procese. Neka brane državu u Parlamentu, a ne u BH Telecomu i KCUS-u. Nisu iskreni. Neću reći da neću s SDA, ne isključujem nikoga. Želim nastaviti proces u koji smo ušli, bez SDA - dodao je Efendić.

Rekao je i da su dobili informaciju da su iz Naše stranke pričali sa Dodikom, mimo "Osmorke", da Dodikov Bošnjak dobije ministarstvo u Vijeću ministara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.