open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni sastankom
Ogrešević: NES i SBiH neće biti dio vlasti na nivou BiH, za Federaciju "vidjet ćemo"
Lider NES-a Nermin Ogrešević izjavio je, nakon sastanka SNSD-a i "Osmorke" u Doboju, da NES i Stranka za BiH neće biti dio većine na državnom nivou.
05.01.2023. u 16:11
get url
text

- Nije bilo prostora kod SNSD-a i "Trojke" da se dogovore neka rješenja pošto je bilo mišljenje da je sporazum potpisan. Postavili smo pitanje zakona o državnoj imovini usvojen u NSRS-u i mogućnosti povlačenja. Shodno našem kapacitetu smatrali smo da trebamo imati četiri ministarstva. Također, postavili smo pitanje nacionalnog balansa na rukovodećim pozicijama u agencijama na nivou BiH i institucijama - rekao je Ogrešević, piše N1.

Dodao je kako jedino dobru volju vidi kada je riječ o potpisivanju sporazuma između Islamske zajednice i BiH. Istakao je kako je jedno od bitnih pitanja pitanje bosanskog jezika u školskim i drugim institucijama.

Na pitanje kako će se odraziti ova odluka na "Osmorku" na nivou FBiH i niže, Ogrešević je odgovorio: "Vidjet ćemo".

Semir Efendić, lider SBiH, je ponovio većinu stvari koje je Ogrešević rekao i dodao:

- Žao mi je što i kolege iz "Osmorke" nisu malo više insistirali s nama da se malo više ova situacija popravi ne riječima već djelima.

Naveo je kako teoretski većina postoji bez njih, ali da svi zastupnici ostalih stranaka moraju dolaziti na sjednice.

Efendić nije htio odgovarati na pitanja za niže nivoe vlasti već se osvrnuo na odluke Christiana Schmidta kazavši kako su dodatno zakomplikovale situaciju u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.