open-navfaktor-logo
search
Vanredno stanje
Ogrešević: Vrijeme je za odgovor, narod koji se ne bori za državu neće je ni imati
Dodik, Čović i lideri "Trojke" jučer potvrdiše dogovor iz Bakinaca. Ovaj vrlo opasan dogovor i namjera da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, o čemu je ushićeno govorio Dodik, predstavlja vanredno stanje u koje su nas uveli lideri "Trojke", a koje podrazumijeva angažovanje svih državotvornih političkih subjekata radi sprečavanja rušenja i zaštite strukture Ustavnog suda kao najvažnije institucije koja čuva ustavni i pravni poredak naše domovine, saopćio je Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES).
09.02.2024. u 11:39
get url
text

- Čović se pohvalio da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH prema njegovom prijedlogu s kojim uvodi aparthejd, različitu vrijednost glasa i legitimno predstavljanje u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Lideri "Trojke" sve ovo slušaju i ne poriču, već kao poslušni učenici potvrđuju da će se potruditi da kroz rad u radnim grupama sve navedene želje svojih partnera ispune u konkretnim rješenjima. Kako se ne bi zamjerili svojim partnerima u vlasti, presude Evropskog suda za ljudska prava ni ne spomenuše - naveo je Ogrešević.

VEZANI TEKST - Čović obznanio: "Trojka" se u Mostaru složila s našim prijedlogom izmjena Izbornog zakona

Primjetno je, dodao je, da je Dodik zadovoljan i dodatno osokoljen.

- Najavio je da će biti ispunjene i njegove želje, da bi u aprilu strane sudije iz Ustavnog suda BiH mogle biti protjerane čime će konačno dobiti kontrolu nad jedinom institucijom u Bosni i Hercegovini koja ga sputava u njegovim secesionističkim težnjama.
"Trojka" igra na kartu dnevne politike: "Usvoji bilo kakve zakone sad, kako bi glasačima poručili da ćemo u EU uskoro, a ako te ko pritisne, dodaj  - možda za 10-20 godina" - dodao je.

Ogrešević ističe da većina Bošnjaka, ali i patriota BiH svih nacionalnosti i vjeroispovijesti, Bosanaca i Hercegovaca iz sva tri naroda, ovakve najave doživljava sa strahom. I to ne prvi put.

- Balans straha odavno je narušen. Secesionisti iz bh. entiteta RS i zagovornici trećeg entiteta iz hrvatskog naroda odavno su u dominantnoj ulozi. Ulijevaju strah daleko mnogobrojnijim proevropskim, državotvornim građanima BiH, koji samo žele da žive u evropskoj, demokratskoj, uređenoj i naprednoj Bosni i Hercegovini. Je li vrijeme da se balans straha promijeni? Da se i separatisti počnu bojati da ne izgube ono malo busije koju smatraju svojom, a koju su oteli čineći genocid, ratne zločine i protjerivanje? Jeste! - naglašava Ogrešević, saopćio je NES.

VEZANI TEKST - "Trojka", HDZ i SNSD dogovorili i usaglašavanje Izbornog zakona, Dodik poručio: Nema evropskog puta ako Schmidt išta nametne

"Trojka" je, kako dodaje, samo kontinuitet pasivne, plašljive i nedržavotvorne politike, koja je već godinama u defanzivi pred agresivnim, po Bosnu i Hercegovinu razarajućim politikama.

- S obzirom na to da Dodik postavlja ultimatume "do aprila" kako bi se ispunile njegove želje, najavljujući gužvu, pravo vrijeme je da mu poručimo da smo ovaj put "za april" spremniji u svakom smislu. Jer narod koji nije spreman da se bori za svoju državu neće je ni imati - zaključio je Ogrešević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.