open-navfaktor-logo
search
Ograničen mandat
OHR ima "revolucionarnu" objavu - RS je entitet; Dodik im poručuje: Ne postojite
Povodom najava iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da žele na neki način biti dio BRICS-a, ekonomskog partnerstva Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, oglasio se Ured visokog predstavnika (OHR).
23.02.2024. u 16:24
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je s izmjenama Izbornog zakona: Schmidt ne smije zbog SNSD-a, Trojka zbog pritiska javnosti...

Njegova objava na društvenoj mreži X (bivši Twitter) je "revolucionarna", poručili su kako je "RS entitet i u skladu s tim nije subjekt međunarodnog prava".

Ova reakcija iz OHR-a dolazi nakon što javnost u Bosni i Hercegovini čeka već dva mjeseca šta će biti od najava visokog predstavnika Christiana Schmidta kako će iskoristiti bonske ovlasti i nametnuti izmjene Izbornog zakona koje se odnose na integritet i transparentnost izbornog procesa.

Schmidt je "upravljanje" BiH shvatio polovično, pa se bavi samo pitanjima u Federaciji BiH, gdje je uoči i nakon izbora 2022. imao intervenciju koja je ustoličila novu Federalnu vladu.

OHR ništa, ili se možda krije od javnosti, ne radi ni kada je u pitanju državna imovina. Nema zakona, niko više ne spominje ni radnu grupu eksperata. Za to vrijeme Vlada FBiH je, prema mišljenju nevladinih organizacija, omogućila britanskoj kompaniji Adriatic Metals eksploataciju mineralnih sirovina u Varešu, navodno bez saglasnosti državnih organa jer je to imovina BiH. 

S druge strane, u RS-u su prodali nepokretnosti koja je u, kako tvrde u Banjoj Luci, u vlasništvu entiteta, a ne države. Radi se o parceli na Jahorini za koju su dobili skoro 42 miliona KM. I šta je uradio OHR? Pozvao je Pravobranilaštvo BiH da reaguje, a ono je, u duhu (ne)rješavanja svih problema - formiralo predmet. A to je baš "zabrinulo" čelnika RS-a Milorada Dodika koji je danas u Banjoj Luci poručio:

-  OHR nema ništa s tim. Ne postoji OHR. Ne postoji njihova nadležnost. Mogu da rade šta hoće, neće se to poštovati. Ne postoji Pravobranilaštvo BiH. Nema ga u Ustavu BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.