open-navfaktor-logo
search
Izjava o Kordiću
OHR o Bradari: Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ratni zločini nestali
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt reagovao je na izjavu predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare u kojoj je kazala za Darija Kordića kako "osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin".
13.03.2023. u 13:38
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od Schmidta da smijeni Lidiju Bradara zbog izjave o Kordiću

- Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna. Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost.

Visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda. Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav - poručeno je na zvaničnom Twitter nalogu OHR-a.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo je Uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta, te uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata '92-'95, "16 april" Ahmići, zahtijeva od visokog predstavnika donošenje odluke o smjeni Lidije Bradara i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi se u njihovom saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.