open-navfaktor-logo
search
Ušutkivanje
OHR: Ponovna kriminalizacija klevete u RS-u napad je na građanske slobode
Izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se ponovo kriminalizira kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime. Ovim izmjenama se ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva, saopćeno je iz OHR-a.
21.07.2023. u 12:44
get url
text

Ističu da ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike.

- Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske. Ove izmjene također predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu u EU, budući da nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije - naveli su iz OHR-a. 

OHR će, nastavljaju, pažljivo pratiti ovu temu, sa čvrstim uvjerenjem da, u demokratskom društvu, građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Također će, kako dodaju, biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem.

- Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama, temeljni su aspekti Ustava BiH, te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se u saopćenju OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.