open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
OHR: Smjena Fejzića šalje pogrešan signal, Skupština u Srebrenici mora ispoštovati ustavne i zakonske obaveze
Za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za mjesta kao što je Srebrenica, izuzetno je važno da postoji inkluzivnost u pogledu učešća u javnom i političkom životu kako bi se osigurala što bolja zastupljenost interesa svih građana – rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom nedavne smjene zamjenika načelnika Općine Srebrenica Hamdije Fejzića.
30.11.2023. u 08:58
get url
text

Iz OHR-a s tim u vezi podsjećaju da, prema ustavnom i zakonskom okviru entiteta RS, jedinice lokalne samouprave osiguravaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u organima jedinica lokalne samouprave, uključujući i funkciju zamjenika načelnika.

- Smjena Hamdije Fejzića s pozicije zamjenika načelnika Općine Srebrenica šalje pogrešan signal, posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik i na taj način naštetila uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar općine – poručuju iz OHR-a.

Stoga pozivaju Skupštinu općine Srebrenica da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze.

VEZANI TEKST - Smjenom Fejzića Bošnjaci će za svoje probleme ići SDS-ovcu Cvjetinoviću, članu Ratnog predsjedništva Srebrenice

Na tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica održanoj prije sedam dana izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika općine Srebrenica Hamdije Fejzića. Za smjenu je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Na Fejzićevo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

Sjednica Skupštine općine održana je na prijedlog načelnika Mladena Grujičića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.