open-navfaktor-logo
search
Objavio Capital
OHR za 700 KM može da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku RS-a
Visoki predstavnik moći će da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku RS-a iako je Narodna skupština na jučerašnjoj posebnoj sjednici usvojila izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa kojima "prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH".
22.06.2023. u 08:18
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojila zakonske izmjene o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, ali i zaključke o Ustavnom sudu BiH

Naime, predloženim izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a iz člana 3. briše se alineja "Visoki predstavnik za BiH", ali ostaje na snazi član 13. ovog zakona.

Taj član kaže da se "u Službenom glasniku RS-a mogu, uz naknadu, objavljivati propisi i drugi akti organa i organizacija iz Republike Srpske i BiH, čije objavljivanje po zakonu nije obavezno, a ne ugrožava osnovnu djelatnost javne ustanove, kao izdavača".

To praktično znači da OHR po cjenovniku Službenog glasnika RS-a, što iznosi 700 KM po stranici može ubuduće da objavljuje svoje odluke.

Prema tumačenju pravnika, OHR će moći da objavljuje svoje odluke, ali u oglasnom, a ne u službenom dijelu Službenog glasnika RS-a.

- Ipak, to neće umanjivati pravosnažnost tih odluka u smislu da neće postojati obaveza njihovog poštovanja zato što nisu objavljene u službenom dijelu Službenog glasnika RS. Druga stvar je politički stav da se osporava legitimitet Christiana Schmidta, što se navodi u obrazloženju predloženih izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a - kaže naš sagovornik.

U spomenutom obrazloženju se kaže da "imajući u vidu da gospodin Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10, on se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH i to je razlog zašto Republika Srpska ne priznaje visokog predstavnika i zbog čega neće više objavljivati propise i druge akte koje donosi visoki predstavnik u BiH u Službenom glasniku RS, objavio je Capital

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.