open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Okerić o "prijetnjama" u Skupštini KS: Žele u javnosti da prikažu da vlast ne radi i ne zna
Rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo i predstavnici klubova većine u Skupštini KS održali su press konferenciju nakon što je danas Edin Forto, premijer KS, povukao sve tačke dnevnog reda te je sjednica završena prije nego što je počelo razmatranje tačaka.
13.04.2022. u 14:52
get url
text

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kazao je kako su organizirali konferenciju zbog "današnje prijetnje i javnog pozivanja na ponovno pokretanje apelacije Ustavnom sudu FBiH". 

- Poslovnik Skupštine KS u članu 71 jasno propisuje kako se sazivaju sjednice Skupštine KS, uz poziv potrebno je dostaviti prijedlog dnevnog reda i materijale po svim tačkama dnevnog reda. Tu završava taj član, on ne govori na koji način se materijali dostavljaju, da li pisanoj, printanoj ili elektronskoj formi. Ovo je još samo jedan primjer opstrukcija SDA i DF-a u KS koji žele po svaku cijenu da uspore rad Vlade KS. Poručujem im da će usporiti za koji dan, ali da će zaustaviti rad aktuelne većine, u tome neće uspjeti – kazao je Okerić.

Kazao je šta je to navedeno u posljednjoj apelaciji koju je uputio Klub SDA preko premijera FBiH Fadila Novalića.

- U svom zahtjevu navode da žele da im se neposredno dostave pozivi za sjednice Skupština i prijedlozi dnevnog reda sa pratećim materijalima. To znači da naše službe trebaju isprintati tone papira i zastupnicima odnijeti na adresu. Svaki zastupnik je dobio poziv i materijale u elektronskoj forrmi. Mi imamo zaključak iz 2020. godine gdje je usvojena inicijativa da se prestane sa štampanjem materijala. Neobjašnjivo je koliko energije SDA zajedno sa DF-om ulaže kako bi usporili i prikazali nekvalitetan rad Skupštine i Vlade KS. Žele u javnosti da prikažu da vlast u KS ne radi i ne zna. Mi s njima komuniciramo činjenicama – naveo je Okerić.

VEZANI TEKST - Neustavna Vlada KS, upitna ustavnost odluka u Skupštini, a "Trojka" izvodi performans sa papirima

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a, kazao je da printani materijal za jednu sjednicu za svakog zastupnika košta po 500 KM.

Naveo je da je rješenje problema izmjena Poslovnika o radu Skupštine KS, a da je proceduru zaustavila Vlada "Petak 13".

Istakao je također da se ne treba život zaustaviti dok ne dođe do izmjene Poslovnika. Podsjetio je da oko 170 osoba treba da dobije materijale jer osim zastupnika, materijale treba da dobiju i članovi komisija.

Za sutra je zakazan Kolegij Skupštine KS kada će biti dogovoreno naredno zasjedanje Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.