open-navfaktor-logo
search
Zahtjev opozicije
Okerić tvrdi da je sigurnosna situacija u KS stabilna, hoće li zakazati hitnu sjednicu Skupštine?
Šefovi klubova opozicionih stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević (SDA), Albin Zuhrić (DF) i Muamer Bandić (SBiH) uputili su zahtjev Kolegiju Skupštine za sazivanje hitne sjednice na temu sigurnosti u KS.
14.02.2024. u 22:05
get url
text

VEZANI TEKST - Klanjana dženaza ubijenom 19-godišnjem Farisu Pendeku

- Radi izuzetno loše sigurnosne situacije u KS, okarakterisane ubistvima, uličnim obračunima i nestalim osobama u posljednjih mjesec dana i u cilju poduzimanja vanrednih mjera kako situacija ne bi eskalirala, a građanima se pružio osjećaj sigurnosti, klubovi SDA, DF i SBiH su protekle sedmice uputili zahtjev za održavanje hitne sjednice Skupštine KS - navodi se u zahtjevu.

Podsjećaju da je na sjednici Kolegija 9. februara predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić samovoljno odbio zakazivanje sjednice "uz skandalozno obrazloženje kako je sigurnosna situacija stabilna i nema potrebe o njoj raspravljati".

Između ostalog su naveli kako učekuju skoro zakazivanje hitne sjednice jer bi u suprotom, svaka druga odluka pokazala da živimo u stanju totalizarizma, gdje vlast predvođena strankama SDP, NS i NIP zabranjuje i rasprave o temama o kojima ne žele da se govori.

Kako je za Faktor kazao Bandić, svrha hitne sjednice jeste da se odmah saziva, a ne za deset ili 15 dana, jer onda gubi svrhu. 

- Činjenica je da sigurnost nije na nivou koji je prihvatljiv građanima. Zakonodavni smo organ i u najmanju ruku smo trebali sazvati sjednicu Skupštine, izviniti se ubijenom Farisu Pendeku, prije njega i ubijenim djevojkama i njihovim porodicama. 

Mi smo kao zakonodavni organ dužni uspostaviti sitem koji će održati javni red i mir i koji će štititi živote ljudi, a to nismo uspjeli. Trebamo se suočiti s činjenicom da sigurnosni sistem u Kantonu Sarajevo nije na zadovoljavajućem nivou - kazao je Bandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.