open-navfaktor-logo
search
Tekući transferi
Okerića optuživali da je novac davao NiP-ovcima, i u 2024. će dijeliti šakom i kapom: Osigurali mu 600.000 KM, Uku smanjen budžet
Kabinet predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo u skladu sa prijedlogom budžeta za 2024. godinu KS na raspolaganju za tekuće transfere ima 606.400 KM.
27.12.2023. u 13:08
get url
text

VEZANI TEKST - Okerić o optužbama SBiH i SDA: Udbaške metode, pljuvanje i blaćenje, malo istine i mnogo, mnogo laži

Ovaj iznos kojim će raspolagati aktuelni predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić zajedno sa svojim zamjenicima, ukoliko se prijedlog budžeta usvoji, daleko je veći od iznosa koji je imao aktuelne godine.

U budžetu za 2023. godinu Okerićev kabinet na raspolaganju za tekuće transfere imao je 406.400 KM.

Najuočljivija razlika u odnosu na prošlu godinu ogleda se u tekućim transferima neprofitnim organizacijama pod stavkom Projekti održivog povratka u RS-u. Okerićev kabinet je sa raspoloživih 180.000 ove godine dobio dodatnih 200.000 za narednu.

Tako će predsjedavajući KS i njegov kabinet 2024. udruženjima povratnika iz RS-a dijeliti ukupno 380.000 KM.

VEZANI TEKST - Stranka za BiH traži ostavku Okerića zbog raspodjele 200.000 KM, SDA: Hoće li biti spektakularnih hapšenja

Zanimljivo, reklo bi se, imajući u vidu da svi ne znamo kako se ove godine novac dijelio.

Sumnjivu dodjelu 200.000 maraka iz budžeta Kantona Sarajeva organizacijama koje vode kadrovi Naroda i pravde, stranke čiji je Okerić član, istražuje i Tužilaštvo KS. U kojoj je fazi istraga, još je nepoznato, iako su prošla dva mjeseca.

Kada su ove informacije dospjele u javnost, Okerić se oglasio na društvenim mrežama i porekao navode. Čak je predsjedavajući Skupštine KS sazvao i konferenciju za medije kako bi nam svima pojasnio da novac nije dijelio on, nego njegov kabinet.

- Predsjedavajući Skupštine KS prema važećoj uredbi nije samostalni davalac sredstava već Kabinet predsjedavajućeg - poručio je on nekoliko puta tom prilikom te dodao kako je u fokus stavljeno njegovo ime i stranka.

VEZANI TEKST - Kako su predsjedavajući Skupštine KS dijelili novac: Sa koliko je raspolagala Babić, a sa koliko njeni nasljednici

Okerić je kazao tada i kako novac nisu dobila NiP-ova udruženja ili pojedinci, već udruženja koja su ispunila uvjete.

Na konferenciji za medije Okerić je najavio, također, tužbe za sve one koji su ga "oklevetali", vršeći indirektan pritisak na medije, svjesno ili ne.

I dok Tužilaštvo ležerno korača, vladajuća većina u KS osigurala je Okerićevom kabinetu na raspolaganju dodatnih 200.000 KM.

S druge strane, Kabinet premijera KS Nihada Uka u narednoj godini na raspolaganju će imati manje skoro 500.000 KM u odnosu na aktuelnu godinu.

Naime, Ukov kabinet u 2023. godini na raspolaganju je imao 606.000 KM. U narednoj, prema prijedlogu budžeta KS, imat će ukupno 126.200 KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.