open-navfaktor-logo
search
Vijeće naroda RS-a
Okić: Nedopustivo je da su neke stavke u rebalansu u budžetu, koje su važne za Bošnjake, na nuli
Predsjedavajuća Vijeća naroda bh. entiteta Republika Srpska Nada Tešanović najavila je da će u narednih sedam dana biti održana Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS kako bi se pokušale usaglasiti primjedbe Kluba Bošnjaka na rebalan budžeta RS na ovu godinu.
10.06.2020. u 16:27
get url
text

- Mislim da Vijeće naroda malo počinje da liči na Narodnu skupštinu - rekla je Tešanović i istakla da nije bilo osnova da se pokreće pitanje vitalnog nacionalnog intresa po određenim pitanjima.

Klub Bošnjaka je, kaže, stavio veto na rebalans budžeta, iako nije tačno da su potpuno umanjena sredstva za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru sadašnjeg bh. entiteta RS.

- Predstavnik Ministarstva finansija je pojasno da je taj iznos planiran na drugoj stavci. Bošnjaci su, međutim, ostali pri svom amandmanu - rekla je Tešanović.

Istakla je da na današnjoj sjednici Vijeća naroda RS-a nije bilo saglasnosti ni u vezi s pokrenutim vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka na skupštinske zaključke uz usvojenu Informaciju u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić ističe da na današnjoj sjednici nije došlo do usaglašavanja stavova u vezi s amandmanima koje su podnijeli na rebalans budžeta te dvije uredne i zaključke usvojene u Narodnoj skupštini RS, ali da očekuje dogovor.

- Očekujemo da će na Zajedničkoj komisiji biti prostora da to usaglasimo, jer se radi o veoma bitnim stvarima. Nedopustivo je da su neke stavke u rebalansu, koje su važne za Bošnjake, na nuli - rekao je Okić.

Potpredsjedavjući Vijeća naroda iz reda srpskog naroda Vojilsav Gligić ističe da ne stoje primjedbe Kluba Bošnjaka da su smanjeni grantovi iz budžeta RS-a samo za dobrotvorno društvo „Merhamet“, jer su za 20 posto umanjeni i „Kolu srpskih sestara“ i „Caritasu“.

- Bošnjaci su u budžetu RS po tom osnovu imali veći iznos nego zajedno srpska i hrvatska humanitarna udruženja. Umanjenje je svima u istom procentu - rekao je Gligić.

Ukoliko se ne usaglase stavovi o ovim pitanjima na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine, konačnu riječ dat će Ustvani sud RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.