open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Oko 1.000 rudara uputilo se prema Gradskoj upravi Grada Zenica, očekuju susret s Kasumovićem
Oko 1.000 rudara iz svih rudnika Koncerna Elektroprivreda BiH, predvođenih  predstavnicima Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), uputili su se pred zgradu Gradske uprave Grada Zenica.
28.03.2023. u 10:49
get url
text

Rudari će, kako je najavio predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić, tražiti sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, od kojeg će zahtijevati deblokadu računa tog preduzeća, čime bi osigurali mogućnost da im se isplati februarska plaća te naknada za topli obrok za  januar. 

- Mi ne idemo, dok se ovo ne riješi. Jučer smo počeli štrajk glađu, koji nećemo prekinuti. Vas, komorate, pozivam, ko god hoće, da nam se pridruži u Domu rudara - kazao je Avdić.

Uime SSSBiH Samir Kurtović je istakao da rudari imaju podršku Saveza te da je "sramota da  ljudi ne mogu dobiti plaću".

Predsjednik  Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine FBiH Sinan Husić naglasio je da su rudari dali veliki doprinos Zenici i BiH te da zaslužuju da im se pomogne da ostvare pravo na plaću. Rudari, kako je kazao,  očkuju da ih primi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Husić je poručio  da će  gradonačelnika čekati do 11.00  sati, a, ako se do tada ne pojavi, da će on lično biti odgovoran za sve što će se sutra dešavati u rudnicimna u Zenici i FBiH. 

- Sutra u 07.00 sati u svim rudnicima u FBiH  počinjemo štrajk upozorenja - poručio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.