open-navfaktor-logo
search
Mjesečna terapija 5.500 KM
Oko 200 žena sa karcinomom dojke čeka terapiju; Glušac: Zvali smo predstavnike Vlade FBiH na sastanak, nisu došli
Oko 200 žena oboljelih od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku čeka na terapiju.
26.06.2023. u 07:52
get url
text

Radi se o dva lijeka koja se daju u slučajevima metastatskog karcinoma dojke - Ribociclib i Fulvestrant - koji oboljelim ženama znače život, a čija mjesečna terapija košta 5.500 KM.

Problem listi čekanja za ova dva lijeka traje već duži vremenski period, kaže Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa".

Prema njenim riječima, na terapiju se čeka od mjesec do godinu dana, što je jako dug period ako se uzme u obzir da se radi o teškoj dijagnozi metastatskog karcinoma dojka, da je svaki dan važan jer bolest ne čeka.

- Problem je što Vlada Federacije BiH ne uplaćuje novac za lijekove koji je dužna uplaćivati Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Ta dugovanja u ovom trenutku popela su se na milion i po KM - ističe Glušac.

Na pitanje da li se Udruženje obraćalo nadležnom resornom ministarstvu zdravstva i Vladi FBiH, Glušac odgovara kako su nedavno Centar civilnih inicijativa (CCI) i Udruženje "Renesansa" organizirali okrugli sto na kojem se razgovaralo o ovom problemu, ali iako su bili pozvani predstavnici Federalne vlade i Ministarstva finansija, oni se nisu odazvali.

- Ne da nećemo, nego ne smijemo stati jer su životi žena u pitanju. Radi se o lijekovima koji se moraju zajedno uzimati, a vremenski period zavisi od stanja bolesti. Sramota je cijelog društva da žene koje imaju takvu dijagnozu u 21. stoljeću mjesecima moraju čekati na lijek. Neke ga, nažalost, i ne dočekaju - istakla je Glušac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.