open-navfaktor-logo
search
Rok 31. decembar
Oko 4.700 ljekara spremno za štrajk: Medicinski kadar odlazi, sindikati najavljuju tužbe protiv Vlade FBiH
Ukoliko do kraja godine, odnosno u narednih šest dana, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo zdravstva ne naprave konkretne korake u rješavanju problema u zdravstvu, doktori medicine i stomatologije, njih oko 4.700, stupaju u generalni štrajk.
25.12.2023. u 13:10
get url
text

Potvrdila nam je to dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, ističući da će Savez, ukoliko do 31. decembra ne bude odgovora, podići tužbu za diskriminaciju protiv Federalne vlade i resornog ministarstva, što će biti prvi put da jedan sindikat tuži jednu vladu.

Različiti kolektivni ugovori

Savez se na ovaj korak odlučio, zbog, kako kažu, ignorantskog odnosa Vlada FBiH prema njihovom Sindikatu, dok sa drugima sklapa kolektivne ugovore.

- U Federaciji BiH, u svih 10 kantona, postoje različiti kolektivni ugovori, što je dovelo do toga da se prava ljekara (plaće i ostala prava), razlikuju i do čak 50 posto. Upravo to je razlog što doktori napuštaju male sredine. Orašje je možda najugroženije u FBiH jer u cijelom kantonu u ovom trenutku imate svega 30-ak doktora. Oni nemaju kardiologa, u Livnu su svega dva anesteziologa koja dežuraju. I novi ljekari koji počnu raditi ubrzo odu u veće sredine gdje su bolje plaćeni - pojašnjava Berberović.

Dr. Marina Berberović

Zbog svih tih problema Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije početkom prošlog mjeseca održao je sastanak sa federalnim ministrom zdravstva Nediljkom Rimcem, na kojem su zatražili ujednačavanje prava sklapanjem kolektivnog ugovora na nivou Federacije.

Berberović dodaje kako je traženo da se barem maksimalno približe prava svih ljekara na način da doktoru bude svejedno da li radi u Goraždu, Orašju ili Sarajevu i Tuzli.

 VEZANI TEKST - Sindikat doktora FBiH traži rješavanje problema u zdravstvu ili ide u štrajk

- U Mostaru je osnovica za obračun plaće ljekara za 50 posto manja nego kod njegovog kolege u Sarajevu. Mi smo njima davno dali rokove koje je Federalna vlada davno probila. Na sastanku 8. novembra dogovoreno je da će do kraja mjeseca biti napravljen protokol, da će to ići na sjednicu Vlade, biti imenovan pregovarački tim, i za sve to dobili obećanje ministra Rimca. No nisu održali obećanje, čak nam nisu poslali ni prijedlog protokola da ga vidimo jer dok to ne urade, ne mogu ga staviti na sjednicu. Potpuno ignoriraju mailove koje smo slali i inače je jako slab kontakt sa njima. Nakon svega, nismo imali drugog načina nego najaviti generalni štrajk, jer smo zahtjev predali još u junu. Njihova je zakonska obaveza pregovaranje, to nismo mi izmislili, pa možemo kazati i da Vlada i resorno ministarstvo krše Zakon o radu - istakla je Berberović.

Kaže kako generalni štrajk zahtijeva proceduru koja traje 15-ak dana, a tužba za diskriminaciju ne zahtijeva ništa, pa će je odmah pokrenuti.

- To radimo jer sa nama ne žele pregovarati. Sa sudstvom su prije 15-ak dana sklopili kolektivni ugovor. Nije uredu da jedan sindikat tako jednostavno dobije novi kolektivni ugovor, a da mi pola godine dobijamo samo obećanja koja se ne ispunjavaju - dodaje Berberović.

Ispaštat će građani

Ako Vlada ne riješi problem, iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, sjednicu Upravnog odbora najavljuju odmah početkom januara iduće godine na kojoj će odlučiti da li će se ići sa još jednim štrajkom upozorenja ili će odmah biti zakazan generalni štrajk.

- Vrijeme je respiratornih infekcija i povećan je broj pacijenata u svim zdravstvenim ustanovama. Ukoliko stupimo u generalni štrajk stanovnici će to itekako osjetiti. Žao nam je, ali mi od tog vida borba za naša prava nećemo odustati - naglašava Berberović.

Kaže kako je u posljednje vrijeme ponovo u porastu broj ljekara koji, u potrazi za boljim primanjima i uvjetima rada, odlaze iz BiH.

- Mi smo 2018. godine imali značajno smanjenje broja ljekara koji su odlazili iz zemlje. Međutim, te godine su se masovno sklapali kolektivni ugovori i to je najbolji dokaz da novi ugovori zadrže ljude u BiH. U tome vide da sutra može biti bolje, ali od tada do danas u skoro svim kantonima imamo istu situaciju. I ako je nešto mijenjano, to je bilo minorno. Ljudi su razočarani jer razlika u plaći ljekara u Konjicu i Sarajevu je 50 posto, a udaljeni su 50-ak kilometara. Da ne kažem koliko se više ulaže u modernizaciju zdravstva u većim sredinama. Ljekari u manjim sredinama ostaju zakinuti u svemu i to je okidač što odoše - zaključila je Berberović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.