open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Oko 500 rudara za 1. maj stiže u Sarajevo na protestnu šetnju
Oko 500 rudara sutra, simbolično za 1. maj kao praznik rada, stiže u Sarajevo kako bi na protestnoj šetnji iskazali nezadovoljstvo prvenstveno zbog činjenice da su ostali bez osnovnog dokumenta koji im garantira radnička prava, ali i zbog odnosa prema njima.
30.04.2022. u 14:27
get url
text

Planirano je da se okupe na platou ispred Željezničke stanice, a potom da odu do zgrade Vlade Federacije BiH, i na kraju do zgrade Elektroprivrede BiH.

VEZANI TEKST - Rudari tražili svoja prava pred zgradom Vlade Federacije BiH

- Znamo mi da neće biti nikoga, ali ćemo uputiti poruke koje će čuti. Odlučili smo da nećemo nigdje za 1. maj da sjedimo, nego da ukažemo na probleme. Osnovni razlog za nezadovoljstvo je što nemamo potpisan kolektivni ugovor. On je istekao 28. februara, a primjenjivao se još 60 dana. To znači da dočekujemo 1. maj bez kolektivnog ugovora. A mi smo na vrijeme sve uputili. Trenutno nema ništa ni oko kolektivnog ugovora ni oko povećanja satnice – istakao je za Faktor Senad Sejdić, član Upravnog odbora Saveza sindikata radnika rudnika FBiH i predstavnik Rudnika uglja "Kreka" Tuzla.

Na protestnu šetnju, prema dogovoru, stižu rudari iz sedam rudnika koji su dio Koncerna Elektroprivrede BiH te iz Banovića.

- I sutra ćemo kao i lani, kada su nas također olako shvatili. Nezadovoljni smo upravljanjem rudnicima. Umjesto da donesu funkcionalnije rudnike, odlučili su se na drastičo postupanje po pitanju standarda rudara. Rudari neće biti prepreka funkcionalnijim rudnicima, ali naša prava ne smiju doći u pitanje. Nekorektno postupaju prema nama. Ne možete najčestitije ljude pustiti niz ulicu. Ako ima viška, a mi tvrdimo da nema, ali ako ima, morate ih zbrinuti – rekao je Sejdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.