open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade FBiH
Oko 8.000 radnika u zdravstvu KS traži da im se isplate dvije prosječne plaće: Zavod ima novca
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u petak će zvanično uputiti dopis prema Vladi KS, Ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) da se uposlenima u zdravstvu KS što prije isplate dvije prosječne plaće u Federacije BiH.
13.12.2023. u 19:23
get url
text

Uslijedilo je to nakon što je Vlada FBiH jučer donijela uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna iduće godine isplate dvije prosječne plaće u Federaciji. Sada se čeka da uredba bude objavljena u Službenim novinama FBiH, nakon čega će stupiti na snagu.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, kaže kako će u narednim danima sve osnovne sindikalne organizacije, a 19 ih je u KS, prema svojim menadžmentima podnijeti zahtjev za isplatu te dvije plaće, što je 2.520 KM.

 Senad Sadiković

- U nekim zdravstvenim ustanovama to je već i urađeno, a mi ćemo zvanično u petak uputiti dopis prema nadležnim instancama u KS - navodi Sadiković.

 VEZANI TEKST - Nikšić: Vlada ograničila rast cijena struje za privrednike na 20 posto, za domaćinstva ostaje ista

U zdravstvu Kantona Sarajevo radi oko 8.000 radnika. Sadiković ističe kako raspolažu provjerenom informacijom da Zavod zdravstvenog osiguranja ima puno slobodnih sredstava koja nisu raspoređena.

- Prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, a imamo i finansijski plan za 2024. godinu, jako je puno slobodnih sredstava, a sam potez Zavoda koji su htjeli napraviti, da posude 60 miliona KM Vladi FBiH, odnosno Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, najbolje govori da novca ima i da se jednokratna pomoć može isplatiti. Očekujemo da će naši menadžmenti u narednom periodu postupiti po uputama Vlade FBiH - istakao je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.