open-navfaktor-logo
search
Odbrambeni sistem
Okolić: Anketa među pripadnicima OSBiH iz RS-a je bila spontana; MOBiH: Nikakve zvanične ankete nije bilo
U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije provedena institucionalna anketa o tome da li su pripadnici OSBiH iz bh. entiteta Republika Srpska voljni preći u nove formacije čije je formiranje najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a. Ali svojevrsne ankete je ipak bilo.
15.10.2021. u 12:22
get url
text

Dodik je jučer rekao da je 80 posto Srba u Oružanim snagama BiH voljno preći u nove vojne formacije koje će RS formirati, te da je provedena anketa. 

Iz Ministarstva odbrane BiH danas su saopćili da nikakva zvanična anketa nije provedena u odbrambenom sistemu.

- Provođenjem takve ankete došlo bi do kršenja Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u OSBiH, što predstavlja elemente krivičnog djela. Oružane snage BiH su apsolutno posvećene izvršavanju zakonom definisanih misija i zadataka i usmjerene su daljnjoj profesionalizaciji i modernizaciji - navodi se u saopćenju. 

VEZANI TEKST - General Mašović o Dodikovim anketama u Oružanim snagama BiH: Nisu sprovedene, to je plod mašte

No, Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje reursima i kadar SNSD-a, tvrdi da su pripadnici OSBiH iz RS-a samoinicijativno dolazili kod svojih pretpostavljenih. 

- Ta anketa se izrodila spontano, samoincijativno jer je veliki procenat pripadnika OSBiH iz RS-a dolazio kod nadređenih i poslao poruku da ako do toga dođe, da se pravi nova vojna formacija, može se računati na njih. Nadajući se da do toga neće doći, ali ako dođe da se može računati na njih – kazao je Okolić za Faktor.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i predsjednik Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekao je da nije čuo za bilo kakvu anketu te vrste.

Nije čuo ni Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i zastupnik u Parlamentu BiH, koji pak smatra da je "normalno da ljudi koji pripadaju srpskom narodu budu vjerni i lojalni RS-u jer je ipak RS naša otadžbina".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.