open-navfaktor-logo
search
Zagađenje rijeke Bosne
Okončan inspekcijski nadzor u ArcelorMittalu: Oštećenje sanirano, predmet će biti proslijeđen tužilaštvu
Nakon uspješne sanacije oštećenja kanala i predtretmana otpanih voda, okončan je inspekcijski nadzor Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o. koji je započet u jutarnjim satima 31. 1. 2023. godine nakon zaprimljene dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju rijeke usljed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda iz pogona Čeličana.
02.02.2023. u 15:01
get url
text

Po pribavljanju rezulata laboratorijske analize izuzetih uzoraka vode iz rijeke Bosne, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima postupajućeg federalnog inspektora s pratećom dokumentacijom će biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Pproizvodnja u pogonu Čeličana je nakon incidenta bila privremeno obustavljena, a ArcelorMittal je blagovremeno pristupio sanaciji kanala, nakon koje je proizvodnja ponovno pokrenuta. U obilascima toka rijeke Bosne nizvodno od incidenta nije uočen pomor ribe, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.