open-navfaktor-logo
search
Nezakonito poslovanje
Okončana istraga protiv Nenada Nešića, uskoro tužilačka odluka
Istraga protiv Nenada Nešića, predsjednika DNS-a i kandidata ove stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, osumnjičenog za krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave, u završnoj je fazi, saznaje Faktor.
02.09.2022. u 14:33
get url
text

U ovom prdmetu, kako saznajemo iz istrage, uskoro će biti donesena tužilačka odluka.

- Istraga u navedenom je u završnoj fazi. Uskoro se može očekivati donošenje tužilačke odluke - potvrđeno je za Faktor iz banjalučkog tužilaštva.

MUP RS-a je u martu 2021. godine podnio Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave protiv Nenada Nešića i Aleksandra Šljivića.

Nešić, kao tadašnji direktor Puteva RS-a i Šljivić, kao odgovorno lice privrednog društva XXX Pale, sumnjiče se da su u namjeri pribavljanja protivpravne koristi za privredno društvo sa Pala, potpisali i ovjerili pečatima privrednih društava koja su zastupali lažni sporazum.

Na osnovu toga, pravno lice iz Pala je bez sprovođenja procedure javnog nadmetanja za dodjelu koncesije sa Vladom RS-a zaključilo ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka kod Pala.

Sumnja se da je lažnim sporazumom izbjegnuto javno nadmetanje za dodjelu koncesije i rekonstrukciju jedne dionice regionalnog puta Lukavica – Pale. Nešić je svojevremeno bio direktor Puteva RS-a, a ovu poziciju je napustio "iz zdravstvenih razloga", nakon što je DNS napustio vladajuću koaliciju u RS okupljenu oko SNSD-a.

MUP RS-a je i u novembru 2020. godine Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka takođe dostavio izvještaj protiv Nešića za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Zbog nedovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo istraga u ovom predmetu je prošle godine obustavljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.