open-navfaktor-logo
search
Dodatno usaglašavanje
Okončana sjednica NSRS-a, Dodik poručio da će zakon o NVO-u biti vraćen u proceduru
AUTOR: Fena
29.05.2024. u 07:54
get url
text
Redovna sjednica Narodne skupštine RS-a okončana je kasno sinoć tačkom dnevog reda izbor i imenovanje.
Zastupnici su na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje izabrali Gorana Račića za predsjednika Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS-a, a Boška Mekinjića, Milana Markovića i Vedranu Vrhovac za članove tog odbora, na period od pet godina.
Za članove Upravnog odbora Radio-televizije RS-a izabrani su Saša Andrijašević iz reda hrvatskog naroda i Dragana Čavka iz reda bošnjačkog naroda.
Vlada RS-a je, podsjećamo, sa dnevnog reda povukla sporni Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i to pred neposrednu raspravu o tom aktu koji je prethodno usvojen u formi Nacrta.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik je, nakon što je ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović saopćio tu odluku bez objašnjenja, rekao da je zakon povučen zbog dodatnog usaglašavanja.
- Pošto je RS opredijeljen evropskom putu, dogovorili smo da ovaj zakon povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom. Znači, prijedlog je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme će biti vraćen u ponovnu proceduru - tvrdi Dodik.
Narodna skupština RS-a sinoć je u nastavku devete redovne sjednice usvojila nekoliko izvještaja i odluka.
Usvojeni su Izvještaj o radu MUP-a RS-a za 2023. godinu, Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije RS-a za 2023. godinu i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2023. godinu.
Narodna skupština primila je k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeće BiH za 2023. godinu, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2023. godinu i Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2023. godini.
Usvojena je Informacija o obavezama koje za BiH, pa time i RS proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2023. godine.
Zastupnici su usvojili i Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a kod Razvojne banke Vijeća Evrope po Projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove RS-a, kao i Odluku o davanju saglasnosti za otuđenje pokretne imovine – službenih vozila JP Radio-televiziji RS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.