open-navfaktor-logo
search
Olimpijski muzej
Olimpijada i EYOF: Godišnjica dvije velike sportske manifestacije koje su proslavile Sarajevo
U Olimpijskom muzeju u Sarajevu obilježene su godišnjice sjećanja na Zimske olimpijske igre '84. i EYOF 2019. dvije velike sportske manifestacije.
10.02.2021. u 21:04
get url
text

Učesnici su naglasili da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine još živi duh olimpizma. Prijatelji sugerišu da je Sarajevo i dalje sposobno za organizaciju velikih svjetskih sportskih događaja, rečeno je.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je kao primjer naveo da je EYOF 2019. pripremljen za svega dvije godine i da su na tom putu uspješno prevaziđene sve prepreke iako je 2017. izgledalo kao nemoguća misija.

Podsjećajući da je organizator bio i grad Istočno Sarajevo, Skaka naglašava da su februara 2019. na otvorenju najvećeg sportskog događaja nakon Olimpijade '84. odaslane najljepše slike u Evropu i šire o duhu sporta, olimpizma i multikulturalnosti Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

Direktor EYOF 2019. Senahid Godinjak naglasio je gradonačelnikovu ulogu u organizaciji EYOF-a.

Njegovo je mišljenje da Abdulah Skaka, kojem uskoro istječe mandat, zaslužuje da nikad ne bude zaboravljen zbog velike uložene energije u uspjeh tog projekta.

Učesnicima se obratio i predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić rekavši da sjećanje na Sarajevsku olimpijadu '84., ali i na EYOF, uvijek može biti kvalitetna priča.

Olimpijski muzej baštini zaostavštinu iz februara 1984., kada je cijeli svijet svjedočio sposobnosti grada da uspješno iznese veliki svjetski događaj.

- Imamo razloga za sjećanje na ove dvije velike manifestacije - zaključio je Kvesić.

Velike svjetske Zimske olimpijske igre u Sarajevu održane su februara 1984. godine.

Za potrebe takmičenja su izgrađeni brojni sportski tereni na obližnjim planinama, ali i drugi potrebni sadržaji u gradu.

Sarajevo je tada bilo sporstki centar svijeta i ugostilo je brojne internacionalne reprezentacije, a duh i pozitivna energija kojom se grad pripremao i odisao za cijelo vrijeme Olimpijade ostaju u historiji njegovih zvjezdanih trenutaka.

Februara 2019. godine održan je Evropski olimpijski festival za mlade - EYOF 2019.

U zajedničkoj realizaciji s gradom Istočno Sarajevo, to je bilo novo buđenje olimpizma i pokazatelj sposobnosti za organizaciju internacionalnih zimskih sportskih najtecanja.

sarajevo6.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.