open-navfaktor-logo
search
Igman, Bjelašnica, Zetra...
Olimpijada u Sarajevu, 40 godina poslije: Šta je ostalo od olimpijskih borilišta?
Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 8. februara 1984. svečano su otvorene na stadionu Koševo, gdje je olimpijski plamen upalila klizačica Sanda Dubravčić. Ekipa Faktora obišla je olimpijska borilišta. Prenosimo vam kako sada izgledaju olimpijska borilišta nakon 40 godina od održavanja 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.
08.02.2024. u 07:36
get url
text
ZOI84
ZOI84

{$galerijaFotografija}

Krenuli smo od Igmana gdje su se na Velikom i Malom polju održavali skijaški skokovi na velikoj i maloj skakaonici i nordijske discpline, bijatlon, skijaško trčanje..., te 1984. godine.

Skakaonice se mogu svakog trena srušiti. Na ovom mjestu ne radi ništa. Restoran zatvoren i zapušten. Ispred restorana debeli sloj leda i u ćoškovima blato. Ski-lift ne radi. Parking skoro prazan, ali se naplaćuje dvije marke po satu. Čak nisu ni obilježena mjesta za parkiranje. Igman je jučer bio pust, ali se iznenada pojaviše dva autobusa sa djecom iz sarajevskih vrtića. Imali su sreće, ostalo je malo snijega ispod skakaonica, pa su se mogli sankati.

Sa Igmana krećemo prema Bjelašnici gdje se za olimpijadu održavalo alpsko skijanje. Idemo po lošoj i izrovanoj cesti. I prvo što smo ugledali bili su krovovi zgrada na Bjelašnici, kao da se približavamo nekom velikom gradu. Na stazama za skijanje opet djeca, skijaši odrasli mogu se izbrojati na prste. A i staze su loše, snijeg okopnio.

Idemo i prema Jahorini gdje je bilo alpsko skijanje za žene, također lošim putem preko Lukavice. I na ovoj olimpijskoj ljepotici prvo što ugledate su zgrade uz samu stazu za skijanje i prepune parkinge sa brojnim redarima. Staze za skijanje solidne i ima snijega, a ima i skijaša. Grade se novi apartmani i nude se na prodaju.

Trebević je lijepa planina, ali sa gotovo uništenom bob-stazom. I do Trebevića teško je doći jer je put u katastrofalnom stanju, bilo da krenete od Jahorine prema Trebeviću ili preko Vraca ili Lukavice. Ovdje smo zatekli brojne šetače koji su se fotografisali kraj razrušene staze kojom su nakada tutnjali bob i sanke.

{$galerijaFotografija}

S Trebevića se spuštamo u grad i posjetili smo KSC Skenderiju, gdje su se nekada borili hokejaši, dijelile olimpijske medalje i boravili u press centru brojni novinari iz cijelog svijeta.

VEZANI TEKST - Dan kada je Sarajevo bilo centar svijeta: Zimske olimpijske igre održane prije 38 godina

Skenderija se nalazi u katastrofalnom stanju. Od stepenica koje su za Olimpijadu vodile do Ledene dvorane skoro da nema ništa. Pretvorene su u sitni kamen pomiješan sa zemljom. Ledena dvorana je još bez krova koju je uništio snijeg jedne davne godine i nikada nije napravljen.

Na kraju smo obišli olimpijsku dvoranu Zetra, gdje se odigralo finale za hokejaše, gdje su gledaoci iz cijelog svijeta gledali tekmičare u brzom i umjetničkom klizanju i na kraju u Zetri je bilo i zatvaranje 14. zimskih olimpijskih igara.

Pored dvorane Zatra bio je teren za brzo klizanje. Sada se na tom mjestu nalazi balon u kojem je smještena škola fudbala. A u manjoj dvorani zatekli smo naše mlade hokejaše.

Unutrašnjost dvorane u Zetri je nepromijenjena, a mi smo jučer zatekli postavljene teniske terene. Kažu nam domaćini da u roku dva sata mogu promijeniti ambijent u ovoj dvorani.

Brojne su priče ispričane o Olimpijadi te 1984. godine. Jednu od zvučnijih, legendarnih, možete pročitati i OVDJE.

 

IMG_20240207_162220.jpg
1 od 37
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.