open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ombudsman Marić: Važno je da se nezadovoljni Telemachovi korisnici pismeno žale, inače će izgubiti bitku za svoja prava
Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača BiH nije dobila odgovor od Telemacha na upit za hitni sastanak sa članovima uprave preduzeća, potvrdio nam je ombudsman Saša Marić.
08.01.2021. u 19:04
get url
text

Na sastanku se trebalo razgovarati o žalbama nezadovoljnih korisnika Telemachovih usluga, koji su, podsjetimo, u 2021. godinu ušli su sa neugodnim iznenađenjem jer im je uskraćena mogućnost gledanja kanala iz Arena Sport paketa.

- Nikakav odgovor nismo dobili. Iznenadilo me što se ne javljaju, mislio da će nas zvati isti dan (u utorak), kad smo im poslali mail – ističe Marić.

U međuvremenu, ističe, povećao se broj žalbi koje su stigle na adresu Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, zbog čega su danas izašli sa saopćenjem za javnost.

- Ombudsman je po službenoj dužnosti pokrenuo istražne radnje temeljem činjenica predstavljenih u više od stotinu žalbi i upita potrošača te izradio preporuke kojim ovim putem predočava Telemachu, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH te zainteresiranoj javnosti. Naime, svi korisnici nezadovoljni trenutnom situacijom imaju pravo do kraja januara ili raskinuti ugovor (bez obaveze plaćanja penala, budući da se radi o jednostranom potezu Telemacha kojim se sam ugovor čini bespredmetnim), ili tražiti naknadu štete kroz "nove" pogodnosti. To pravo ostvaruju slanjem pisanog prigovora-reklamacije Telemachu u roku od 30 dana od dana ukidanja kanala kako je jasno navedeno u Općim uvjetima poslovanja Telemacha – naglašava Marić.

Govori da je navodno najavljen sastanak RAK-a i Telemacha, za koji se nada da će se dogoditi i završiti u korist potrošača.

Problem je ovdje glavni što definitivno Telemach sada svakome ko dođe njima vratiti uređaj i kaže im: "Neću da budem vaš korisnik" može biti bezobrazan i reći: "Ne, ne, vi ste nama dužni po ugovoru". Ugovor je jedan pravni akt i Telemach može sada uredno svakoga tužiti, no kada to dođe do suda, Telemach će gubiti te presude. E sad u našoj državi gdje je pravosuđe kakvo jeste može biti svakakvih dešavanja, ali realnost je da Telemach sam krši ugovor sa tim što ništa ne radi sa potrošačem. Iskreno, da se ne zanosim baš da mi možemo sve pobijediti, ja bih bio zadovoljan da Telemach svakome ko reklamira kaže: "Znate, ne bismo mi da prekinemo ugovor, ali bar vam nudimo nešto". Smanji ugovor za 5, 10, 20, 50 posto. Smanji cijenu. I to bi bila pobjeda jer ovdje sada ispade da Telemach odgovara ljudima: "Ne možete vi ništa". Mogu, prekršeni su uvjeti – poručuje Marić.

Podsjeća da RAK, kao njihov regulator, u krajnjem slučaju im može propisati kazne ili čak oduzeti licencu.

- Problem je što se RAK za sada ne oglašava. Zašto sam naglasio da je bitno da se ljudi moraju pismeno žaliti. Problem je taj da kada prođe 30 dana, Telemach će reći mi smo vama uredno prije 30 dana najavili izmjenu programske šeme, i vi se sada ne možete ni žaliti na to. Jer to su opća pravila poslovanja koja je RAK dopustio Telemachu i ostalim operaterima da imaju. RAK mora izmijeniti to pravilo iz 2013. godine u kojem su dopustili operaterima da se ovako nepošteno odnose prema potrošačima. Ja se nadam da će ili RAK u ponedjeljak zovnuti mene ili Telemach, ili da će nam Telemach odgovoriti i reći da će sniziti cijene, izaći ususret korisnicima – zaključuje Marić.

Odgovore iz Telemacha, iako smo pitanja uredno poslali na adresu koju su nam sugerirali, ni redakcija Faktora još nije dobila. Stigla je tek poruka sadržaja: "Dostavljeni e-mail je proslijeđen nadležnom sektoru. Zahvaljujemo se na razumijevanju i strpljenju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.