open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ombudsman: RAK može uskratiti licencu Telemachu, i mi smo tražili sastanak sa upravom
Korisnici usluga kablovske televizije Telemacha u novu godinu ušli su sa neugodnim iznenađenjem jer im je uskraćena mogućnost gledanja  kanala iz Arena Sport paketa.
06.01.2021. u 21:16
get url
text

Nezadovoljni ovim "propustom" korisnici Telemachovih usluga na društvenoj mreži Facebooku formirali su grupu "Bojkot Telemacha" koja je do momenta nastajanja ovog teksta brojala skoro 7.000 članova. Mnogi od njih pisali su i našoj redakciji, iskazujući nezadovoljstvo na istu temu.

Pisali su i Telemachu, ali i Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH. Na iste adrese i mi smo uputili pitanja, ali, nažalost, iako su nam ljubazno obećavali, odgovore od Telemacha nikada nismo dobili.

S druge strane, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdila nam je da su u posljednja tri dana dobili nešto više od stotinu žalbi korisnika.

- Udruženja iz RS-a javljaju da su zaprimili nekoliko desetaka žalbi i na Mtel zbog iste problematike. U skladu sa tim, Institucija je jučer na generalni mail Telemacha poslala upit za hitni sastanak ombudsmana i članova uprave preduzeća, no, do trenutka odgovora na Vaš upit nismo dobili povratnu informaciju – istakli su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Pored toga Institucija je počela izradu preporuke za preduzeće Telemach na temelju pristiglih žalbi koja će u sklopu saopćenja za javnost ugledati svjetlo dana najvjerojatnije u petak, budući da su ostavili rok Telemachu da im odgovore pozitivno na poziv za sastanak kako bi se pronašao model za zaštitu interesa potrošača.

No da li korisnici od Telemacha mogu tražiti da im se umanji novčani iznos pretplate, s obzirom na to da su uskraćeni za Arena Sport paket, te kakva su općenito prava korisnika u ovakvim situacijama...

- Da. Korisnici u skladu sa općim uvjetima poslovanja koji je javni dokument objavljen na stranicama Telemacha imaju pravo na umanjenje cijene usluge, i to: Članak 1.5. Telemach garantuje da će svojim pretplatnicima pružati usluge na ispravan način, koje sadržajem i kvalitetom odgovaraju deklarisanim i ugovorenim karakteristikama (…). Telemach će izvršiti povrat uplaćenih sredstava ili proporcionalno umanjiti cijene usluge izuzev za one usluge kod kojih se cijena izračunava na osnovu mjerenja stvarne potrošnje i naknaditi pretplatniku eventualno nastalu štetu, a prema pozitivnopravnim propisima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Članak 2.16. U slučaju izmjene uvjeta, opisa i cijena usluga, koji su u potpunosti nepovoljniji za pretplatnika, postojeći pretplatnik na kojeg se izmjene odnose ima pravo na drugi paket usluga ili drugu uslugu, ukoliko je to primjenjivo, ili može raskinuti ugovor odnosno ima pravo na povrat neiskorištenog, a uplaćenog novčanog iznosa od strane pretplatnika, u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena – odgovorili su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Također, često se dešavalo da usluge koje pruža Telemach kod pojedinaca ne funkcioniraju i po nekoliko dana, a na kraju mjeseca račun su dobili u punom iznosu, koji su naravno, morali platiti. Račun dakle nije bio umanjen za one dane kada nisu imali usluge.

- Potrošač ima pravo na umanjenje iznosa mjesečnog računa na isti način i prema istim pravilima gore navedenih članaka – naglasili su.

A da li postoje i kakve su kazne za kompanije koje se ponašaju neodgovorno prema svojim klijentima?

- Kazna za ovakvo ponašanje postoji od strane regulatora, u ovome slučaju RAK-a BiH, koji može uskratiti licencu, i na druge načine izmijeniti mogućnosti ugrožavanja ravnopravnog odnosa dvije strane. Institucija ombudsmana smatra da najveća kazna treba doći od strane potrošača i medija. Medija sa aspekta da u što masovnijem broju prenose ovu vijest, a potrošača da ne zaboravljaju ovakve situacije i u buduće vode računa o nastalim štetama i biraju druge pružitelje usluga. Na kraju naveli bismo kao bitno Članak 5.1. (…)

Rok za podnošenje prigovora ili reklamacije je 30 dana računajući od dana nastanka problema s kvalitetom pruženih usluga, odnosno od dana povrede obaveza iz pretplatničkog ugovora od strane Telemacha, i 7 dana od dana prijema računa za pružene usluge. O odluci o utemeljenosti prigovora, te o eventualnim mjerama koje će se povodom prigovora poduzeti, Telemach će pisanim putem obavijestiti pretplatnika u roku od najviše 7 dana, računajući od dana zaprimanja prigovora ili reklamacije. I Članak 5.4. Ako se utvrdi da je Telemach izvršio povredu ugovornih obaveza iz ugovora ili neopravdano obustavio pružanje usluge, pretplatnik koji je podnio prigovor ili reklamaciju na način opisan u ovim uvjetima, ima pravo raskinuti ugovor, te pravo na povrat neopravdano naplaćenih novčanih iznosa i naknadu eventualne štete prema pozitivnopravnim propisima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini – zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.