open-navfaktor-logo
search
Sutra hitna sjednica
Omerović: Problem ugrožavanja sigurnosti povratnika zaslužuje pažnju državnog Parlamenta
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nihad Omerović (Narod i Pravda) je izjavio Feni da problematika ugrožavanja sigurnosti povratnika zaslužuje pažnju razmatranja na oba doma PSBiH, a posebno na entitetskim nivoima, s obzirom na to da entiteti snose posebnu odgovornost kada je u pitanju sigurnost povratnika.
20.09.2023. u 14:57
get url
text

Omerović je to kazao u kontekstu za sutra najavljene hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebala biti razmatrana tačka dnevnog reda "Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH". 

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice s ovom tačkom dnevnog reda uputili su zastupnici: Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Šemsudin Mehmedović, Safet Kešo, Zlatan Begić, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Vlatko Glavaš, Šerif Špago, Nermin Mandra, Jasmin Emrić, Midhat Čaušević i Elvisa Hodžić. 

U obrazloženju predložene tačke dnevnog reda između ostalog je navedeno da javnost u BiH gotovo svakodnevno svjedoči napadima na povratnike nesrpske nacionalnosti u entitetu RS, "koji u posljednje vrijeme poprimaju oblik sistematskog djelovanja s ciljem pritiska na povratnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s očiglednom namjerom da ih se prisili da konačno napuste svoje domove".

Omerović kaže kako smo svjedoci da se učestalo dešavaju nemili slučajevi ataka na sigurnost i fizičko ugrožavanje života povratnika, a naročito je to izraženo u entitetu RS.

- Nadam se da će na sutrašnjoj hitnoj sjednici ova tema biti rasterećena politikantstva. Nadam se, ali nisam siguran, da ćemo biti oslobođeni toga. Trebali bismo se fokusirati na sigurnost života građana, između ostalog na najosjetljiviju populaciju, a to je populacija povratnika bez obzira na to kojoj nacionalnosti i kojoj etničkoj skupini pripadaju i da temeljem zaključaka, koji ne trebaju biti nekog euforičnog uskogrudno gledajućeg politikantskog karaktera, jeftinih političkih poena, da ono što se usaglasi, što se dogovori, može jednostavno da zaživi - kazao je Omerović.

Kako je istakao, ta tematika ne bi trebala biti promatrana u cilju političkog eksponiranja samo 21. septembra, a da poslije sve ostane isto.

- Bojim se da zbog inercije ranijih događanja, razmatranja sličnih tema, nećemo pasti u tu zamku političkog prepucavanja, kako unutarstranačkog, tako i međuentitetskog, a da nećemo svako na odgovarajući način svjesni svoje odgovornosti i obaveza, fokusirati se na stvarne mjere koje se mogu poduzeti iz nadležnosti oba doma PSBiH – naveo je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.