open-navfaktor-logo
search
Slijede preporuke
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" radi po starom režimu
Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, prema preporuci Kriznog štaba Kantona Sarajevo i s obzirom na smirivanje situacije oko koronavirusa već od 18. maja radi po starom režimu pružanja zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.
04.06.2020. u 13:28
get url
text

Na Odjeljenju za neurologiju se zbrinjavaju sva neurološka stanja koja pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Odjeljenje se sastoji od stacionarnog dijela u kojem je smještena intenzivna, poluintenzivna i standardna njega te šest specijalističko- konsultativnih ambulanti i to: za opću neurologiju, transkranijalni doppler – TCD, color doppler krvnih sudova vrata, elektroencefalografiju- EEG , elektromioneurografiju (EMNG) i ultrazvuk perifernih nerava ( UZPN) .

- Stacionarni dio raspolaže sa 34 bolesničkih kreveta a o pacijentima brine osam ljekara specijalista neurologije, od kojih je troje magistar medicinskih nauka, dva specijalizanata neurologije te 17 medicinskih sestara/tehničara (četvoro je završilo Fakultet zdravstvenih studija). Medicinsko osoblje je osposobljeno i edukovano da može adekvatno odgovoriti svim složenim zadacima - kaže mr.sci.med.dr. Nermina Polimac - Gorana, šefica tog odjeljenja.

Naglašava da se Odjeljenje godinama usavršavalo i razvijalo te da je od kraja 2018. godine uvedena još jedna nova usluga “Trombolitiča terapija”, za pacijente sa akutnim ishemijskim moždanim udarom.

Tokom nedavne pandemije u zgradi u kojoj je smješteno Odjeljenje za neurologiju, je bio pripremljen izolatorij za oboljele pacijente od COVID-19.

Nakon detaljne dezinfekcije to odjeljenje kao i Odjeljenja za pedijatriju te ginekologiju i akušerstvo, koja se također nalaze u ovom prostoru, rade u punom kapacitetu, kao prije pandemije, saopćeno je iz JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.