open-navfaktor-logo
search
Traje do 10. novembra
Opća bolnica Sarajevo: Četvrta škola akušerske anestezije, sigurniji i bezbolan porod za sve majke
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, u organizaciji Odjeljenja za anesteziju i intenzivnu terapiju te zdravstvene ustanove i osam eminentnih gostujućih profesora iz Amerike, Kanade i Škotke, počela je Četvrta škola akušerske anestezije koja će trajati do 10. novembra ove godine.
30.10.2023. u 14:09
get url
text

Škola će obuhvatiti najnovija dostignuća i smjernice u akušerskoj anesteziji, a važan je korak u nastojanjima da se ženama pruži mogućnost analgazije tokom poroda (bezbolni porod).

Ovogodišnja edukacija odvijat će se paralelno i u drugim zdravstvenim ustanovama, kao što su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišna bolnica Mostar, Kantonalna bolnica Zenica, te Bolnica 'Dr fra Mato Nikolić' Nova Bila. Sve to da bi omogućili i drugim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine da učestvuju u toj važnoj misiji.

- Krajnji cilj edukacije je osigurati sigurnije i bolje porođajno iskustvo i zakonsko pravo na anesteziju za sve majke, kao i da se iskustvo i entuzijazam ljekara sarajevske Opće bolnice, prepoznato kao mjerilo kvaliteta, prenese i u druge zdravstvene ustanove. Želja je da se bh. ženama omogući isti kvalitet usluge kao u razvijenim zemljama, bez obzira o kojoj se bolnici u BiH radi ili koji je ljekar nadležan - navodi se. 

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović ističe da je, za postizanje visokog standarda njege i sigurnosti, neophodna kontinuirana edukacija.

- Počeli smo je u Općoj bolnici, postavljajući temelje za budući uspjeh. Samo stalno učenje i usavršavanje našeg osoblja put je prema postizanju najviših standarda. Dokazujemo da trud i predanost mogu dovesti do značajnih promjena. Naša misija je jasna, osigurati majkama najbolju moguću uslugu tokom poroda i tako doprinijeti boljem zdravlju i sigurnosti svih žena u našoj državi - kazao je prof. dr. Gavrankapetanović. On je zahvalio eminentnim profesorima za dolazak, što znanje i iskustvo dijele sa bh. ljekarima.

U delegaciji profesora koji su stigli u BiH su Lisa Corbett - Professor of Anesthesiology, Medical Director of Obstetric Anesthesia, Oregon Health &Science University, Portland, OR, USA, Ed Riley - Professor Emeritus of Anesthesiology, Medical Director of Obstetric Anesthesia, Stanford University Medical Center, Stanford, California, USA ,Gil Abir - Professor of Anesthesiology, Stanford University Medical Center, Stanford, California, USA , Shoba Murugan - Professor, Obstetric Anesthesia, University of Texas medicalUniversity of Texas Medical Branch, Galveston, Texas, USA , Victor Tregubov - Obstetric Anesthesiologist, Glasgow, Scotland, UK, Nate Murray - anesthesiology and critical care fellow, Oregon Health & Science, University, Portland, OR, USA, Eva Mendoza - Obstetric Anesthesia fellows from Stanford University Medical Center, Stanford, California, USA.

Kako je saopćeno iz Opće bolnice, u svijetu 80 posto žena pri porodu koristi analgeziju već 50 godina.

- U Općoj bolnici je to od pet do 10 posto, dok je u cijeloj BiH manje od jedan posto. Cilj je da se kontinuiranom edukacijom omogući pravo za svaku ženu da, pri porodu, dobije tu zdravstvenu uslugu ako to želi - saopćeno je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.